Кламер БГ - Новини: "Дори окупаторите не правят така". Македонският президент обвини България в скандално поведение

"Дори окупаторите не правят така". Македонският президент обвини България в скандално поведение

Балкани

|
Четв, 06 Апр 2023г. 16:56ч.
"Дори окупаторите не правят така". Македонският президент обвини България в скандално поведение

Стево Пендаровски, сн. БГНЕС

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски определи като скандално искането България да бъде част от процеса на конституционните промени в страната.

"Такова искане не отправят дори окупаторите на страните, териториите и държавите, които окупират. В 21 век е абсолютно неуместно да се търси намеса във вътрешнополитическите и конституционни процеси. В този смисъл нашият отговор на МВнР беше на място", каза Пендаровски, цитиран от БТА.

Скопие реагира на думите на българския министър на външните работи Николай Милков в Брюксел, че България би искала да бъде част от процеса на конституционните промени в Северна Македония, "за да може той да върви гладко“.

"Бихме искали да се консултираме с тях по тези въпроси. В този смисъл разговарях вчера кратко с министър Буяр Османи, надявам се те да откликнат“, посочи Милков.

Малко по-късно Николай Милков отново коментира темата, като отговори на Пендаровски, че България "няма да приеме никакви формулировки, които да отреждат на македонските българи статут различен от този на останалите конституционно признати части от народи в Република Северна Македония".

"Не става въпрос за намеса на България във вътрешните процеси в съседната ни държава. Ние в крайна сметка първи я признахме като независима държава. Става дума за съдздаване на атмосфера на доверие чрез една конструктивна комуникация, ако се прецени, че такава е възможна. Но по наша преценка това е крайно закъсняло и крайно необходимо - така че да вървим към едни пълноценни добросъседски отношения. Македонските българи трябва да получат най-накрая равноправие във всяко едно отношение както в рамките на конституцията, така и по-късно, след конституционните промени в рамките на законите", посочи Милков.

Поправките на конституцията са основното изискване, което постави България, за да може Северна Македония да започне реални преговори за членство в ЕС. Към момента изпълнението му изглежда много трудно, тъй като най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ е категорично против, а отварянето на основния закон изисква мнозинство от две трети.

Промените трябва да са изготвени до лятото

Министерството на правосъдието на Северна Македония публикува обява, в която експерти могат да кандидатстват и да бъдат част от Комисията за прилагане на конституционни промени, съобщи бТВ.

Според президента Стево Пендаровски целият процес трябва да приключи преди лятото.

България очаква да е част от процеса, но Скопие е на друго мнение

Искане за включване на България в конституционните промени в Република Северна Македония не е получено, нито е обсъждано между Буяр Османи и Николай Милков, съобщи Министерство на външните работи на югозападната ни съседка.

Очаква се парламентът на страната да вземе решение по конституционните промени, суверенно и в съответствие с дългосрочните интереси на гражданите на Северна Македония и в този контекст няма възможност или политическа воля за включване на граждани и институции от чужбина, включително и от Република България. Такова искане нито е получено, нито е обсъждано между министрите Османи и Милков, пише в съобщението.

Северна Македония остава ангажирана с продължаването на политическия диалог с България, в духа на добросъседството и Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, за което се надява новото българско правителство да бъде сформирано възможно най-скоро, се казва още в съобщението.

mediapool.bg