Кламер БГ - Новини: Северна Македония е запазила годните си хеликоптери

Северна Македония е запазила годните си хеликоптери

Балкани

|
Четв, 06 Апр 2023г. 09:13ч.
Северна Македония е запазила годните си хеликоптери

Северна Македония е запазила годните си хеликоптери

Даренията на военна техника за Украйна, които Северна Македония е направила, не влияят на бойната готовност на армията, каза в интервю за телевизия "Шеня" министърът на отбраната на Република Северна Македония Славянка Петровска.

Петровска посочи, че дарените хеликоптери от дълго време са били напълно нефункционални, заради липсата на резервни части руско производство.

"Според нашите национални планове за развитие на отбранителните способности, преминаваме от тази източна, остаряла платформа към нова, модерна, западна платформа. Заменяме старите хеликоптери, производство 1984 г. с нови хеликоптери. Тези, които са изправни и нужни се запазват и са част от ВВС на армията", каза Петровска.

Хеликоптерите Ми-24, 12 на брой, които правителството на Северна Македония взе решение да бъдат дарени на Украйна, са руско производство и са закупени от Украйна през 2001 г.

Попитана дали даренията за Украйна са допринесли за последната безвъзмездна помощ от САЩ, Петровска отговори, че това е още едно доказателство, че в НАТО всички се грижат един за друг.

"Нашата добра воля и политическо решение, но също така и реална подкрепа чрез военна помощ и оборудване се оценяват от САЩ. Само за 2022 г., са одобрени 137 милиона щатски долара безвъзмездна финансова помощ, която в момента се уточнява как ще бъде разпределена, но е сигурно, че ще бъде използвана именно за модернизацията. Проекти, които вече са започнали или ще бъдат стартирани съвсем скоро", заяви Петровска.

По думите на министъра над 33% от бюджета за отбрана отива за модернизация и оборудване на армията, след като в последните години бюджетът ѝ е започнал да се увеличава, след години, в които в нея се е инвестирало много малко, не само във въоръжение и техника, но и в човешки ресурси.

mediapool.bg