Кламер БГ - Новини: Битката за Черно море и отсъствието на България

Битката за Черно море и отсъствието на България

Балкани

|
Четв, 23 Март 2023г. 09:41ч.
Битката за Черно море и отсъствието на България

Битката за Черно море и отсъствието на България

"Военна зона", "Влизането строго забранено", "Снимането забранено" - това са само част от надписите пред огромните военни обекти на румънска земя, които започват буквално от границата с България, разказва специалният пратеник на БГНЕС.

Първото сериозно военноморско присъствие се забелязва на само няколко километра от ГКПП Дуранкулак - Вама веке. Десетина фрегати от двете страни на моста и огромен военен кораб са част от постоянното присъствие във Вама веке, което в превод от румънски означава "старата митница". Районът е опасан от огромна военна зона, която се охранява и се наблюдава от въоръжени офицери.

Битката за контрола на Черно море става все по-ожесточена и видима. Бъдещето му изцяло зависи от съдбата на войната в Украйна. Сваленият американски дрон за наблюдение близо до Крим от страна на руски изтребил в началото на този месец само потвърждава огромното напрежение, но и значението на Черно море. Битката между Турция и Русия за контрол на Черно море е от столетия и изгледи да спре скоро няма.

Черно море е ключово за сигурността на континента. Безпокойството на Брюксел и Вашингтон от голямото руско присъствие най-сериозно си пролича, когато през месец декември 2022 г. Комисията по външна политика на САЩ прие Закона за сигурността в Черно море, който определи региона като "арена на руска агресия".

Властите в Букурещ осъзнават рисковете от желанието на Москва да бъде изтласкано западното присъствие в Черно море и желанието на Русия да го превърне в "затворено море".

В началото на тази година - на 17-ти януари, на летището "Отопени" край Букурещ, кацна първият самолет от Системата за ранно предупреждение и контрол на въздушното пространство на НАТО (AWACS). До края на този месец в северната ни съседка ще има общо три самолета AWACS , които пристигат от постоянната си авиобаза на НАТО в Гайленкирхен, Германия. Тези действия имат за цел да укрепят отбранителната позиция на Алианса в Черноморския регион.

В началото на месец февруари, на десетина километра от българската граница, се проведе военното учение на НАТО "EAGLE ROYAL 23" на полигона "Brigadier General Ion Bungescu" в Черно море. То имаше за цел, както съобщиха от Министерството на отбраната в Букурещ, да провери оперативната съвместимост на артилерийските системи, като част от операцията на НАТО за колективна отбрана на югоизточния фланг на Алианса.

Сериозно военно присъствие има и в района на най-голямото румънско пристанище Констанца/ Кюстенджа, което е сред най-големите в Европа и е сред топ 10. Пристанището непрекъснато увеличава капацитета си и услугите, които предлага.

Голяма част от военно оборудване и техника в Румъния минава през територията на България. То пристига от пристанището в Дедеагач/ Александруполис.

Позицията на България по отношение на войната в Украйна, оборудването на българската армия и закупуването на нови въоръжения повдига много въпроси, но и тревоги за капацитета на управляващите в момента в София да разберат тежестта и дълбочината и рисковете от променящата се геополитика.

Това се забелязва дори от политическите коментатори в съседните ни страни. Миналата седмица гръцкият анализатор Ставрос Цимас написа, че "България се намира в състояние на постоянна политическа криза от 2020 г. насам". "Балканската страна изглежда дълбоко разделена между проруския и прозападния лагер", написа още той. Гърция в момента отделя близо 3.6% от БВП за отбрана. Тези дни бе взето решение Атина да закупи и нови изтребители F-35.

В същото време, друга страна член на НАТО и съсед на България, Турция на 18 март започна производството на собствен изтребител от пето поколение. "Този ден може да се окаже исторически за Турция и вероятно за световната история на изтребителите, след като разработеният и произведен в Турция изтребител от пето поколение TF-X National Combat Aircraft (MMU) напусна хангара си", каза по този повод президентът на председателството на отбранителната промишленост на Турция (SSB) Исмаил Демир.

Разработеният от Turkish Aerospace Industries (TUSAŞ) изтребител TF-X MMU притежава технологията и характеристиките, които се срещат в бойните самолети от пето поколение. Той ще предостави възможност за стратегически атаки по цели "въздух-въздух" и "въздух-земя". Разполага с изцяло разработена в Турция инфраструктура за сигурен обмен на данни и използване на интелигентни боеприпаси. Разработеният в Турция изтребител ще замени самолетите F-16 в турските военновъздушни сили.

С TF-X MMU Турция става една от малкото държави, които разполагат с инфраструктура и технологии за производство на боен самолет от пето поколение в резултат на развитието на проекти в технологични разработки като функционалност при ниска видимост, вътрешни слотове за оръжие, висока маневреност, повишена ситуационна осведоменост и синтез на сензори, които са необходими за модерен самолет от ново поколение.

Липсата на сериозен политически/военен дебат в София за случващото се в Черно море и в Югоизточна Европа може да превърне страната ни в незначителен играч в района.

САЩ и България имат стабилно партньорство в областта на сигурността като съюзници по договор, с общ ангажимент към сигурността на Балканите, Източното Средиземноморие и Черноморския регион.

Вашингтон работи в тясно сътрудничество с България в областта на сигурността както на двустранна основа, така и чрез регионални и многонационални организации, включително Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), Европейския съюз, Евроатлантическия съвет за партньорство и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Със закупуването на осем F-16 разходите на България за отбрана скочиха до над 3 процента от БВП през фискалната 2019 г. България участва в ръководения от САЩ проект за повишаване на осведомеността за морския домейн в Черно море (MDA) заедно с Румъния, Украйна и Грузия.

На преден план в американско-българското партньорство в областта на сигурността е американско-българското споразумение за сътрудничество в областта на отбраната от 2006 г., което дава на американската армия достъп до съвместно използване на няколко български военни съоръжения.

При сходно партньорство, съседите ни на юг и север Турция, Гърция и Румъния успешно превръщат това сътрудничество в сериозен актив за въоръжаването на собствените си армии и увеличават влиянието си в региона.

При толкова военни на ключови позиции в днешното управление на страната ни възниква въпросът, защо тези политици, дефакторизират ролята и мястото на България в региона.

По БГНЕС

mediapool.bg