Кламер БГ - Новини: БСП обяви "голяма лява коалиция" с АБВ, "Движение 21" и Кадиев

БСП обяви "голяма лява коалиция" с АБВ, "Движение 21" и Кадиев

България

|
Пет, 21 Май 2021г. 13:54ч.
БСП обяви "голяма лява коалиция" с АБВ, "Движение 21" и Кадиев

БСП обяви

Голяма лява коалиция за предсрочните парламентарни избори на 11 юли ще има. Най-голяма степен на готовност при преговорите има с АБВ на Георги Първанов, "Движение 21" на Татяна Дончева, както и с Георги Кадиев. От в събота започва подписването на споразумения, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на "Позитано" 20.

"Голяма лява коалиция ще има. Тя не е лесна, но е необходима за България, особено в условията на социално-икономическата криза и след управлението 10 години на ГЕРБ. България има нужда от лява политика и отваряне на ветрилото към ляво център. Много години наред през целия преход левицата се роеше и животът показа, че малките партии, откъснали се от БСП, не винаги успяват да влязат в парламента, а хората, които ги харесват и гласуват за тях се чувстват непредставени. По тези две причини потърсихме диалог за обединение в ляво и провеждане на политика на отваряне на ветрилото и към център", каза тя,.

Обединението обаче отново ще се казва "БСП за България". Досегашните партньори остават, а към формата ще сключват споразумения за присъединяване, подкрепа и правене на общи политики.

Георги Първанов и Румен Петков няма да бъдат в листите по тяхно желание, каза Нинова. Двамата обаче ще предложат представители на АБВ.

Националният съвет ме упълномощи да водим преговори и с други партии и го правим от две-три седмици, каза още Нинова.

По думите на Нинова предстои уточняващ разговор с Татяна Дончева, която на последните избори беше в "Изправи се! Мутри вън" с Мая Манолова и "Отровното трио".

"С много висока степен на увереност твърдя, че този нов и широк формат ще доведат до по-добър резултат за левицата и за партиите в ляво, ще отвори диалога към политики в ляво-център, и ще даде възможност за промяна в политиките в България да бъдат лявоцентристки, и отваря широка врата за едно лавоцентристко управление", каза още лидерът на БСП.

Не се предвиждат и не се водят преговори с Мая Манолова, заяви лидерът на сциалистите. Тя уточни, че такива не са водени и с бившия лидер на БСП Жан Виденов, който наскоро обяви създаването на нова лява партия.

До обединение с партиите на бивши социалисти се стигна след катастрофалния изборен резултат на БСП на миналите избори. За пръв път от 20 години насам формацията стана трета сила и загуби почти половината от избирателите, подкрепили я на предходните избори през 2017 г. Тогава за социалистите гласуваха 955 490 души, а сега - 480 124. Партията се срина дори под резултата си след катастрофата с кабинета "Орешарски" през 2014 г., когато е получила 505 527 гласа.

mediapool.bg