Кламер БГ - Новини: Христо Иванов обвини Гешев и Борисов за планиране на подслушването

Христо Иванов обвини Гешев и Борисов за планиране на подслушването

България

|
Пет, 21 Май 2021г. 15:03ч.
Христо Иванов обвини Гешев и Борисов за планиране на подслушването

Христо Иванов обвини Гешев и Борисов за планиране на подслушването

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов поиска прокуратурата да обяви до вторник резултатите от проверката за незаконно подслушване на 32-ма опозиционни политици. Той призова държавното обвинение да излезе с пълна и детайлна информация кой е бил подслушван. Според него само така ще може да има доверие в резултатите от тези проверки.

"Гешев, взимай си каскета и си пиши оставката, защото съм сигурен, че двамата с Борисов сте планирали това нещо. Защото съм сигурен, че това е само малка частичка от всички злоупотреби с държавна власт", призова Христо Иванов.

Вътрешният министър Бойко Рашков потвърди изнесената преди ден от съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов информация, че са били подслушвани политици преди изборите на 4 април и обяви, че в момента се унищожават следите. По-рано в петък прокуратурата обяви, че започва проверка.

"Такава проверка може да се направи само по един-единствен начин – тя трябва да стане бързо. Защото проверката за това подадени ли са искания, унищожени ли са веществени доказателствени средства, какво става с архива? Нашата е информация е, че се твърди, че архивът тук е бил наводнен. Имало ли е такова нещо? Тези проверки се правят за часове. Очакваме в първия работен ден, във вторник, прокуратурата и ДАНС да излязат с пълна информация кои са лицата, които са били обект на проверки, на какви основания се е случвало това, кой е имал достъп до тези материали, унищожавани ли са материали", каза Иванов във видео, излъчено на живо във Фейсбук.

Той поиска в службите да влязат нови хора, които да гарантират обективност на проверките и да предотвратят замитането на следите. Иванов коментиа, че "един политик може да бъде разследван, но 32-ма е съвсем друго":

"(Да се подслушват) 32-ма души е подмяна на демократичния процес, опит правоохранителните органи, службите да бъдат използвани за подмяна на изборите", каза Иванов.

По думите му вече никой не вярва на проверките на прокуратурата, защото обикновено тя се включва да "замита" скандалите. Той даде и пример със записа от кампанията за евроизборите на Бойко Борисов, в който се разбира, че с тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров и заместника му Иван Гешев планират операции срещу хора, за които Борисов се заканва, че ще им избие зъбите.

"Ние искахме тогава прокуратурата да провери тези записи, но прокуратурата отказа. Защото всъщност трябваше да провери дали Иван Гешев е участвал в злоупотреба с власт и затова прокуратурата замете. Това е риторичен въпрос, защото ние знаем, че отговорът е да, но ще го формулирам във въпросителна форма - дали това подслушване е било част от поредното избиване на зъбите на неудобни от опозицията? От поредната операция, която е планирана от Борисов с Гешев? Дали това е изпълнение на политическа поръчка?", посочи Иванов.

mediapool.bg