Кламер БГ - Новини: Янаки Стоилов: Конституцията не е пречка за решаването на проблемите

Янаки Стоилов: Конституцията не е пречка за решаването на проблемите

България

|
Ср, 25 Ян 2023г. 13:00ч.
Янаки Стоилов: Конституцията не е пречка за решаването на проблемите

Янаки Стоилов, снимка БГНЕС

"Конституцията не е пречка за решаването съществуващите проблеми в страната, заяви в сряда конституционният съдия Янаки Стоилов пред БНТ. В момента върви дебат за въвеждане на механизъм за търсене на наказателна отговорност от главния прокурор, докато ИТН излезе за референдум за свикване на Велико Народно събрание и президентска република.

Настоящият ръководител на прокуратурата Иван Гешев твърди, че предлаганите промени могат да се реализират единствено с промени в конституцията.

"За да променяме конституцията, трябва да кажем какъв резултат ще постигнем с тази промяна. Често давам за пример многократните промени в главата за съдебната власт, с които едва ли някой ще каже че съществено се е подобрило състоянието в съдебната власт. Без възстановяване на пълноценен политически живот, без отговорност от хората, взимащи решенията, без участие на гражданите чрез изборите или понякога - референдуми, няма съществено да се подобрят нещата", коментира Стоилов.

Самият проф. Стоилов има челен опит с промените в конституцията. През 2005 година той бе юридическото острие на БСП, когато бяха разработвани и приемани четвъртите поред поправки в българския основен закон. С тях бе създаден съдебния инспекторат, който въведе външен контрол върху съдебната власт.

Въпреки че поправките бяха направени под натиска на Брюксел, за да бъде пусната България в ЕС от 1 януари 2007 година, проектът бе изцяло българско дело. Инспекторатът бе създаден като орган, назначаван изцяло под политически контрол, който сбъдна повечето предупреждения на критиците си.

Проф. Янаки Стоилов и досега не е изневерил на виждането си за нуждата от външен контрол върху съдебната власт, за да се избегне капсулирането на системата. През 2021 година той се превърна в първия правосъден министър, който поиска уволнението на главния прокурор Иван Гешев. По ирония, с подкрепата именно на "политическите" членове на ВСС, искането на Стоилов бе игнорирано.

"Хората казват, че сегашния парламент не работи както трябва и може би, ако е Велико народно събрание, ще работи по-добре. Но хората, които избират и обикновено и Велико народно събрание са едни и същи. Запитайте се сега, имаме ли такива авторитети - колко са и къде са в действащите партии? Следователно се намираме в едно положение, когато цели сфери в българския обществен живот деградират, вместо да имаме развитие. Който иска Велико народно събрание, първо трябва да може да намери представителство в парламента и да има достатъчно сила и съюзници, за да задвижи този процес. Тоест – преди да стигнеш до Поповата къща, трябва да можеш да влезеш в селото", каза проф. Стоилов.

По повод събирането на подписи от ИТН за референдум за смяна на формата на управление Стоилов напомни, че това се случва благодарение на промяна в Изборния кодекс от 2020, с която отпада ограничението за организиране на референдуми по конституционни въпроси. Това, обаче, не променя реда за изменения в Конституцията, допълни той.

mediapool.bg