Кламер БГ - Новини: Първи успешен полет на F-16 Block 70 и неизвестни пред ВВС

Първи успешен полет на F-16 Block 70 и неизвестни пред ВВС

България

|
Ср, 25 Ян 2023г. 14:25ч.
Първи успешен полет на F-16 Block 70 и неизвестни пред ВВС

F 16, сн.

Изтребител F-16 Block 70 е провел първи успешен полет в базата в Грийнвил, Южна Каролина, където на поточната линия са и закупените от България самолети.

Полетът се е състоял на 24 януари в 9:17 сутринта (източно време, САЩ), с тестовите пилоти на "Локхийд Мартин" (Lockheed Martin) Дуейн "Про" Опела и Монеса "Сирена" Балжизер. Общото полетно време е около 50 минути и полетът е включвал проверки за летателната годност, на двигателя, контрол на параметрите на полета и проверки на горивната система, както и базово управление на самолета, съобщиха от компанията.

България първо закупи 8 машини F-16 Block 70, които се очакват да започнат да пристигат през 2025 година. Миналата година парламентът одобри и покупката на втори транш от 8 изтребителя, които се изплащат разсрочено.

България все още разчита на старите съветски MиГ 29, за да пази небето си, но заради войната в Украйна и невъзможната им поддръжка се очаква още тази година да бъдат приземени.

Една от основните опорни точки на противниците на закупуването на F-16 у нас бе, че самолетите са "само на чертеж".

Изтребителят, който вече е тестван във въздуха, е първият от 16 самолета, които ще бъдат доставени на Бахрейн. Шест държави вече са избрали самолет Block 70/72.

"Това е кулминацията на значителна развойна дейност, дизайн, дигитално инженерство, верига за доставки и модерна производствена линия на вече доказана платформа, която ще продължи да предоставя услуги в подкрепа на националната сигурност на клиентите ни за десетилетия напред", каза Даня Трент, вицепрезидент на програмата F-16 и ръководител на завода в Грийнвил.

Българската авиация, обаче, е в затруднено положение. Ако не се намери вариант МиГ 29 да не бъдат приземени тази година, се отваря луфт от няколко години, в които няма да имаме изтребители, с които да пазим въздушното си пространство.

България разчита на Полша да получи двигатели за МиГ 29, но засега има изгледи само за два, като процесът се бави значително.

МО иска да придобие на лизинг заместващи изтребители, докато пристигнат закупените от САЩ F-16.

Засега обаче няма яснота дали това ще стане.

Заради войната в Украйна и трудната ситуация в българските Военновъздушни сили от месеци партньорите в НАТО помагат за охраната на въздушното ни пространство.

mediapool.bg