Кламер БГ - Новини: Шефът на "Роскосмос" заплаши България с ядрена ракета

Шефът на "Роскосмос" заплаши България с ядрена ракета

Война в Украйна

|
Пон, 06 Юни 2022г. 15:37ч.
Шефът на "Роскосмос" заплаши България с ядрена ракета

Дмитрий Рогозин

Шефът на руската космическа агенция "Роскосмос" Дмитрий Рогозин заплаши България, Румъния, Черна гора и Швеция с все още несъществуващата ядрена ракета "Сармат".

“С какво е добра "Сармат"? Няма да иска съгласие за полет от страхливите българи, отмъстителните румънци и черногорци, които предадоха общата ни история. Също и от шведите“, написа той в “Туитър“.

През април руската армия обяви първото успешно изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета "Сармат" - ново поколение оръжие с голям обсег, което президентът Владимир Путин определи като "нямащо аналог в света".

“Сармат“ е способна да носи десет ядрени бойни глави или повече и да поразява цели на хиляди километри разстояние в САЩ или Европа.

Реакцията му дойде след отказа на България да предостави въздушен коридор на правителствен самолет на руския външен министър Сергей Лавров, който отмени визитата си в Сърбия.

В понеделник от българското външно министерство обясниха, че решението е в съответствие със санкционните режими на Европейския съюз срещу Русия.

В допълнение Сергей Лавров е включен в списъка с физически и юридически лица, обект на ограничителни мерки на ЕС.

Това е първата заплаха от страна на Русия към България, след като Владимир Путин нападна Украйна в края на февруари.

Рогозин и друг път е излизал с подобни провокации.

Миналия месец той написа пак в туитър, че при ядрена война Русия ще унищожи страните от НАТО за половин час.

Лавров нарече решението безпрецедентно

Руският външен министър Сергей Лавров определи днес като "безпрецедентна" стъпката на три източноевропейски държави да затворят въздушното си пространство за неговия самолет, предаде Ройтерс.

"В общи линии това, което се случи, е лишаване на суверенна държава от правото ѝ да провежда външна политика. Блокирана е международната дейност на Сърбия, най-малкото в този момент в отношенията ѝ с Русия", посочи руският външен министър.

"Тук няма да шикалкавя. Това е още една нагледна и поучителна демонстрация на това, доколко НАТО и ЕС могат да стигнат до задействане на най-долнопробни начини за въздействие върху онези, които се ръководят от националните си интереси и не са готови да жертват принципите си, достойнството си в името на същите тези правила, които Западът натрапва вместо международното право", посочи Лавров.

Вътрешният министър на Сърбия Александър Вулин каза, че изпитва дълбоко съжаление за "възпрепятстването" на визитата на Лавров, когото описа като голям и доказан приятел на Сърбия".

Колективният отказ на България, Черна гора и Северна Македония да пропуснат самолета на руския външен министър Сергей Лавров е насочен срещу две суверенни европейски държави, необходима е съвместна със Сърбия твърда реакция. Това мнение изрази днес Константин Косачов, зам.-председател на Съвета на федерацията – горната камара на руския парламент, предаде ТАСС.

"Днешният демарш естествено не опира до самолета. Той е насочен срещу Русия като държава и срещу Сърбия като държава. Реакцията, надявам се, ще е съвместна и крайно твърда, във формат не само на дипломатически протести, но и на конкретни, практически ответни действия. Да не вземе да им стане навик", написа сенаторът в Телеграм.

mediapool.bg