Кламер БГ - Новини: Украйна твърди, че е отблъснала руския флот в Черно море на 100 км (Обновява се)

Украйна твърди, че е отблъснала руския флот в Черно море на 100 км (Обновява се)

Война в Украйна

|
Пон, 06 Юни 2022г. 17:45ч.
Украйна твърди, че е отблъснала руския флот в Черно море на 100 км (Обновява се)

Володимир Зеленски, сн. ЕПА/БГНЕС

По-важните новини от поредния дан на войната срещу Украйна накратко:

Украинската армия обяви, че е отблъснала руския флот на около стотина километра от украинските брегове на Черно море, подложени от седмици на морска блокада от кораби на Москва.

Шефът на украинското военно разузнаване на страната генерал-майор Кирило Буданов заяви, че силите на страната постепенно изтласкват руските войски от Северодонецк въпреки "десетократното предимство на противника в артилерията".

Руските държавни медии потвърдиха смъртта на един от висшите генерали на Москва по време на тежки боеве в Донбас.

Обединеното кралство обяви, че изпраща първите си ракети с голям обсег на действие в Украйна.

Москва заяви, че ако Западът достави на Украйна оръжия с по-голям обсег, това ще накара Русия да изтласка украинските войски още по-далеч от границите си, за да се защити, което по същество може да увеличи възможните териториални загуби на Украйна заради инвазията.

Президентът Зеленски обяви, че е пътувал близо до фронтовата линия в района в Източна Украйна, за да се срещне със защитниците на Донбас.

Ето и подробностите по тези и други новини:

Украинската армия казва, че е отблъснала частично руския флот в Черно море

Украинската армия обяви днес, че е отблъснала руския флот на около стотина километра от украинските брегове на Черно море, подложени от седмици на морска блокада от кораби на Москва, предаде Франс прес, уточнявайки, че формацията не може да бъде проверена чрез независим източник.

"В резултат на действията ни за нанасяне на поражение на вражеските военноморски сили, група кораби на руския Черноморски флот бяха отблъснати на разстояние над 100 км от украинските брегове", съобщи в мрежата "Телеграм" украинското министерство на отбраната.

Според ведомството в резултат на това руските войски са били принудени да разположат системи за брегова отбрана в окупираните от тях полуостров Крим и Херсонска област в Южна Украйна. Те са изпратили също подкрепление на Змийския остров в Черно море, който завзеха в първия ден на инвазията.

"Лишихме руския флот от пълния му контрол върху северозападната част на Черно море, превърнала се в "сива зона", увери още министерството, допълвайки, че понастоящем Москва се опитва да си върне надмощието.

Според Киев обаче "заплахата от изстрелване на руски ракети от морето остава". Руски кораби продължават също "да блокират гражданското корабоплаване" в тази зона, отбелязва същият източник.

Морската блокада на украинските пристанища буди опасения за световна продоволствена криза, тъй като износът на зърно от Украйна е блокиран, а цените на световните пазари се покачиха значително.

Макар Русия да има явно морско превъзходство, украинските сили твърдят, че са успели да потопят няколко руски кораба от началото на войната, в това число флагмана на руския Черноморски флот - крайцера "Москва" - през април. Според руските власти корабът е потънал в резултат на инцидент на борда.

Противоречива информация за ситуацията в Северодонецк

Боевете около Северодонецк сега представляват "най-горещата" зона на конфликт в Украйна, казва шефът на военното разузнаване на страната.

Генерал-майор Кирило Буданов твърди, че украинските сили постепенно изтласкват руските войски от важния източен град въпреки "десетократното предимство на противника в артилерията".

Според ръководителя на Луганска област Сергей Гайдай ситуацията в Северодонецк отново донякъде се е влошила.

"Битките протичат, може да се каже, динамично: нашите защитници успяха да направят контраофанзива, те освободиха почти половината град. Сега обаче ситуацията отново се влоши за нас", каза Гайдай. Той добави, че продължава интензивният руски обстрел както на Северодонецк, така и на съседния град Лисичанск.

Гайдай отбеляза, че състоянието на много градове в Луганска област сега прилича на Мариупол: град Щастя е разрушен 90%, Попасна е разрушен 80%, а Рубежне също е разрушен. "Сега те унищожават Северодонецк и паралелно с него - Лисичанск. Имат една тактика - да изтрият всичко от лицето на земята", каза той за руската армия.

Според Гайдай Лисичанск е стратегическа височина, така че този град поема огромна част от обстрела. "Разрушават всичко: жилищни сгради, центрове за хуманитарна помощ. Завчера просто стреляха по нас – имаше над 30 пристигнали – в сградата, където имахме хуманитарен щаб. Където хората знаеха, че могат да разберат за евакуацията, където има връзка, защото "Старлинк" стоеше там, където можете да вземете хуманитарни комплекти и вода", каза ръководителят на региона.

Според Гайдай приблизително 15 000 жители остават в Северодонецк и Лисичанск. В същото време цивилните не могат да бъдат евакуирани от Северодонецк поради постоянния обстрел. Малко по-малко хора се евакуират от Лисичанск, но ръководителят на региона каза, че дори не се опитват официално да кажат на врага къде се събират и извеждат цивилни. "Веднъж те обстрелваха хуманитарен център, така че ако официално кажем къде събираме хора, те ще обстрелват този район", твърди Гайдай.

Превземането на Северодонецк би гарантирало контрола върху Луганска област на руските сили и на проруските сепаратисти, които контролират и голяма част от съседната Донецка област, отбелязва "Ню Йорк таймс". Неспособността на руските сили и на съюзниците им бързо да превземат територии и уязвимостта, която проявяват те в сблъсъците с украинските бойци, показват, че военните действия не се развиват съгласно очакванията на Москва, изтъква американското издание.

Взривове отекнаха в украинския град Николаев

В южния украински град Николаев днес отекнаха взривове, съобщава украинската агенция УНИАН.

В Телеграм кметът на града Олександър Сенкевич написа: "В града се чуват взривове. Приятели, моля всички да отидете в убежищата".

Повече подробности за взривовете на този етап не се съобщават.

Руски генерал е бил убит в Източна Украйна, каза репортер на руска държавна телевизия

Руският генерал Роман Кутузов е бил убит в Източна Украйна, заяви журналист от руска държавна телевизия, цитиран от Ройтерс

Съобщението бе направено в "Телеграм" от Александър Сладков, репортер в Общоруската държавна телевизионна и радиопредавателна компания. В него не се казва кога и къде точно е бил убит.

За момента няма коментар от страна на руското министерство на отбраната.

Русия класифицира като държавна тайна смъртта на военни дори в мирно време. Тя не е актуализирала официалните данни за убитите си военнослужещи в Украйна от 25 март, когато каза, че 1351 руски войници са били убити от началото на военната кампания на 24 февруари.

Генерал-майор Роман Кутузов бил убит при нападение срещу украинско селище в региона. Александър Сладков каза, че ген Кутузов е командвал войските на самообявената Донецка народна република.

"Генералът беше повел войници в атака, сякаш няма достатъчно полковници", написа Сладков.

По-рано в социалните медии бяха разпространени слухове, че втори старши офицер, генерал-лейтенант Роман Бердников, командир на 29-та армия, също е бил убит при сражения през уикенда.

Киев твърди, че е убил 12 генерали, а представители на западното разузнаване казват, че са убити най-малко седем висши командири.

Зеленски посети два града, намиращи се близо до фронтовата линия

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е посетил два града, намиращи се близо до фронтовата линия в сблъсъците с руската армия, след като се срещна с войски в Запорожка област, предаде Ройтерс.

"След това отидох на изток с началника на канцеларията (ми). Бяхме в Лисичанск и Соледар", заяви украинският президент във вечерния си видеозапис. "Горд съм с всички, с които се срещнах, с всички, с които се ръкувах, с всички, с които контактувах и изразих своята подкрепа", добави той.

Лисичанск е част от Луганска област, а Соледар - от Донецка област. Заедно двете области са известни като Донбас, фокусът на руското настъпление в Източна Украйна, припомня Ройтерс.

Великобритания ще достави на Украйна реактивни системи

Великобритания ще достави на Украйна реактивни системи за залпов огън М270, с обхват 80 км, за да помогне на силите на Киев срещу руската офанзива, обяви британското министерство на отбраната, цитирано от Франс прес.

Системите М270 "ще подобрят значително възможностите на украинските сили", се подчертава в изявлението на министерството.

Решението е било взето "в тясна координация" със САЩ, след като Вашингтон обяви миналата седмица, че ще достави на Украйна реактивни системи за залпов огън с обхват 80 км, монтирани на леки бронирани машини.

Киев иска реактивни системи за залпов огън, позволяващи нанасяне на удари в дълбочина по руските позиции, докато неговите оръжия остават по-далеч от фронтовата линия, припомня АФП. Президентът на САЩ Джо Байдън обаче отказа да достави на украинската страна системи, които могат да достигнат до територията на Русия.

"Ако международната общност продължава подкрепата си, Украйна може да спечели", заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс.

"Руската стратегия се променя и нашата подкрепа също трябва да се промени", добави той.

Според него новите оръжия ще помогнат на украинските сили "да се защитят по-добре от бруталното използване на артилерия с голям обхват, която силите на Путин използваха безразборно, за да разрушават градове".

"Шпигел": Германия не дава танкове на Украйна, за да не бъдат използвани на територията на Русия

Правителството на Германия не иска да предостави танкове на Украйна, опасявайки се, че те може да бъдат използвани на руска територия. Това твърди в свой материал списание "Шпигел", позовавайки не са източници от кабинета.

Изданието подчертава, че и до момента канцлерът Олаф Шолц не е обяснил причината Берлин да бави доставката на танкове, въпреки уверенията, че има желание да подкрепи Киев с тежко въоръжение. От парламентарната комисия по отбрана подчертават, че обсъждат с партньорите доставките на оръжие за Киев, но изключват предоставянето на танкове.

"Неофициално по този въпрос е постигнато пълно съгласие с Вашингтон, Лондон и Париж, твърдят правителствени източници. Германия не може да бъде първата държава, която ще достави танкове", пише "Шпигел".

В същото време има опасения, че Украйна, в момент на прилив на превъзходство над Русия, може да атакува нейната територия. И в такъв случай германските танкове ще се окажат в Русия. "Ясно е, че Шолц и компания изпитват леко недоверие към украинския президент Володимир Зеленски", твърди изданието. В тази връзка отбранителните компании и до момента не са получили одобрение за доставка на танкове, заключва списанието.

Канцлерът на Германия отхвърли неколкократно упреците, че е твърде муден по въпроса за доставката на тежко въоръжение. Той заяви по-рано, че Германия ще продължи да оказва военна подкрепа на Украйна, по-специално като изпрати системи за противовъздушна отбрана IRIS-T. Киев упрекна много пъти Берлин, че бави процеса на одобрение за доставка на въоръжение. Федералната служба за сигурност на Германия, в която влизат няколко ключови министерства, вече няколко месеца не взема решение относно износа на около 100 бойни машини за пехотата "Мардер", произведени от концерна "Райнметал". По-рано вестник "Ди Велт" съобщи, позовавайки се източници от украинското правителство, че доставките на зенитни самоходни установки "Гепард", които Берлин обеща на Киев, са блокирани, тъй като германската страна и до момента не е успяла да закупи подходящо количество снаряди за тях.

Москва: Ако Западът достави на Украйна оръжия с по-голям обсег, Русия ще изтласка украинските войски още по-далеч от границите си

Москва заяви, че ако Западът достави на Украйна оръжия с по-голям обсег, това ще накара Русия да изтласка украинските войски още по-далеч от границите си, за да се защити, което по същество може да увеличи възможните териториални загуби на Украйна заради инвазията, предаде Ройтерс.

"С колкото по-голям обсег бъдат доставяните оръжейни системи, толкова по-надалеч ще изтласкаме нацистите от линията, от която нататък те представляват заплаха за рускоезичното население и Русия", каза на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров.

От началото на инвазията си, която нарича "специална военна операция", Русия многократно е заявявала, че цели да прочисти Украйна от "нацисти". Киев и западните му поддръжници определиха тези твърдения като измислица и заявиха, че Украйна се бие за оцеляването си.

САЩ изключиха като възможност изпращането на американски или натовски войски в Украйна, но Вашингтон и Великобритания се съгласиха да доставят на Киев високоточни ракетни комплекси със значително по-голям обсег на действия от предишните, които предоставиха на Украйна.

Вашингтон снабдява Украйна с така наречените ракетни комплекси M142 "Хаймарс" (HIMARS, High Mobility Artillery Rocket Systems), а Лондон ще ѝ осигури системи за залпов огън М270.

В интервю, излъчено вчера, президентът Владимир Путин предупреди Вашингтон, че ако Западът предостави на Киев за тези високоточни ракетни комплекси боеприпаси с по-голям обсег, Русия ще нанесе удари по цели, каквито досега не е атакувала.

Поначало обсегът на даден ракетен комплекс зависи от боеприпасите, с които стреля. Комплексите "Хаймарс" са с максимален обсег от над 300 км, но този на доставяните от САЩ ракети е едва 64 км - или просто два пъти по-голям от този на гаубиците, които са предоставили на Украйна.

Но според военни експерти обсегът на "Хаймарс" е малко по-голям от този на аналогичните руски оръжия, което би позволило на силите на Киев да удрят вражеската артилерия, като останат извън обсега ѝ, отбелязва Франс прес.

mediapool.bg