Кламер БГ - Новини: В Русия привършва твърдият вносен алкохол

В Русия привършва твърдият вносен алкохол

Война в Украйна

|
Пон, 06 Юни 2022г. 17:17ч.
В Русия привършва твърдият вносен алкохол

В Русия привършва твърдият вносен алкохол

В Русия привършва вносният алкохол. На руските ресторанти, закупили алкохола още през зимата, запасите ще им стигнат само до предстоящата есен. Това е заявил омбудсманът на ресторантския бизнес в Москва Сергей Миронов, цитиран от РИА "Новости".

По думите му особено остро се усеща недостигът на твърди алкохолни напитки. При рома, уискито, вермута проблемът вече е чувствителен.

По складовете твърд вече почти няма. Намира се само в ресторантите, запасили се по-рано. Вече има прекъсвания и проблеми.

Според Миронов причаната е в това, че силният алкохол е бил доставян не от малки компании, а от собствениците на заводите, сред които Diageo, Brown-Forman, Pernod Ricard, Bacardi Martini. Тези големи играчи на пазара продават продукцията си чрез дистрибутори, от типа на AST. Те са прекратили дейността си на руския пазар заради санкциите, наложени в отговор на войната в Украйна.

Те са преустановили доставките и в момента се разпродава малкото, останало в складовете. Алкохолът свършва, а кога ще дойде нов и откъде никой не знае.

Миронов смята, че за решаване на проблема трябва да се включи държавата, като включително разреши подсатваката на такава продукция през трети страни. Това обаче не е толкова просто – нужни са строги правила и регулиране, за да не започнат да "разливат в гаражите" такъв алкохол.

С виното ситуацията донякъде била по-добра, тъй като с доставките от Европа се занимават десетки неголями фирми. Но и продажбите на вино били по-големи от вноса.

Това са дребни предприемачи. Сега те започнаха да търсят обходни пътища през Армения, Китай, Казахстан. Поток на вино у нас има, но и то се продава 2-3 пъти повече, отколкото се внася. В процес е постепенно изпразване на складовете, казва Миронов.

По сметки на икономистите от Института за международни финанси заради санкциите вносът на стоки в Русия се е сринал с 50%. Официална инфорлмация за това няма, тъй като правителството е спряло да публикува статистика скоро след началото на войната в Украйна.

За мащабите на понижение на потреблението и икономическата активност свидетелстват и данните за събрания ДДС. По информация на Министерството на финансите, през април постъпленията от ДДС са паднали с 54% на годишна основа.

mediapool.bg