Кламер БГ - Новини: Има заподозрени за взрива по пътя на Гешев

Има заподозрени за взрива по пътя на Гешев

България

|
Вт, 02 Май 2023г. 12:44ч.
Има заподозрени за взрива по пътя на Гешев

Борислав Сарафов, Снимка: БГНЕС

Има заподозрени за взрива, избухнал, в близост до колата с която е пътувал главният прокурор Иван Гешев. Това съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев след съвещание с шефовете на служби и премиера Гълъб Донев във вторник. Той отказа повече подробности по темата. Демереджиев увери, че са впрегнати всички сили на държавата, за да се стигне до извършители и поръчители.

Бомбата е била самоделно приготвена. Това показват първите резултати от експертизата на химическия му състав, заяви пък шефът на следствието Борислав Сарафов.

Взривът стана в понеделник на пътя между София и Самоков. Прокуратурата образува дело за тероризъм. Според Сарафов само случайността е спасила пътуващите в колата. Той даде изявление преди срещата в Министерския съвет.

Зъл гений

"Видът – става дума за взривно вещество, което е самоделно изготвено, не е фабрично, което да е на разположение в армията или произведено в някои от нашите оръжейни заводи", заяви Сарафов.

Експлозията е засегнала колата в предния десен калник. Целта била средната част на автомобила, но според Сарафов човекът, който я задействал, взрива, е избързал "с частици от секундата".

"Може би тези частици от секундата са спасили возещите се в автомобила, защото мнението на всички експерти е, че тези метални сачми са поставени там с идеята да пробият автомобила и да убият намиращите се в автомобила", каза той.

Още по темата:

Взрив пред кортежа на главния прокурор. Какво се знае (обновена)

Задействането е станало електронно. Според Сарафов обаче на място е стоял човек, който е "визуален контакт" с пътя, за да контролира ситуацията.

Сарафов отказа да коментира версиите, че това може да е постановка. Заяви само, че това било "нечистота".

Вчера мястото на инцидента е било огледано и от израелски експерт по контратероризъм. Мнението му съвпадало с това на българските разследващи – че става дума за концентирана и насочена експлозия.

По думите му в случая ставало дума за професионалист, "зъл гений", а не за добър човек.

"Ние проверяваме всички версии, но е невъзможно да се мисли, че е било подготвено за друг автомобил, защото от нашите проверки не се установява да се е движил някой друг, който да е бил застрашен", каза Сарафов.

Според него се проверява и дали има изтичане на информация за маршрута на Гешев.

"България отдавна не е имала атентат, който да е с взривно устройство, дали има в България сапьори, които са подготвени, аз не се наемам да твърдя. Възможно е да са българи, възможно е да са чужденци", каза Сарафов.

Коли за НСО

Основната причина никой да не пострада при експлозията е високата степен на бронировка на колата, каза пък Демерджиев. Според него Гешев е ползвал най-добре защитения автомобил и дори да е имало директен удар, осколките е нямало как да проникнат в купето.

Вътрешният министър допълни, че е сформирана работна група, която да предложи повече оборудване за НСО, защото най-модерната кола на службата била от 2012 г. Според Демережиев това е несериозно. Смяната на началника на службата в момента не стои на дневен ред, каза още вътрешният министър.

mediapool.bg