Кламер БГ - Новини: Двойно повече ТЕЛК, за да не бавят решения по 4 години

Двойно повече ТЕЛК, за да не бавят решения по 4 години

България

|
Вт, 02 Май 2023г. 13:20ч.
Двойно повече ТЕЛК, за да не бавят решения по 4 години

Двойно повече ТЕЛК, за да не бавят решения по 4 години

Броят на териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) в страната ще бъде удвоен. Освидетелстването ще става изцяло по документи, без да се налага присъствието на човека с увреждане. Заявленията ще се разпределят на случаен принцип през електронната система на медицинската експертиза и ще се разглеждат от ТЕЛК в цялата страна по реда на постъпването им. Това са част промените в подготвяната от служебното правителство реформа в системата. Те са залегнали в проект за промени в

Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки, който беше публикуван от Министерството на здравеопазването (МЗ) за обществено обсъждане. То се очаква да продължи до 28 май, след което постъпилите предложения и становища трябва да бъдат разгледани и едва след това проектът да бъде приет, да влезе в сила и в следващите няколко месеца институциите и болниците в страната да приведат заложените мерки в сила. Така реформата чувствително ще се забави от обещаното през март месец от служебния здравен министър д-р Асен Меджидиев, че от май месец освидетелстването от ТЕЛК ще става изцяло електронно.

ТЕЛК бави решения до 4 години

Данните на МЗ към края на 2022 година показват, че от съществуващите 70 ТЕЛК в страната, само 29 или 41% се произнасят в законово определения 3-месечен срок. Между 4 и 6 месеца се произнасят 17 ТЕЛК. Произнасянето на 9 ТЕЛК се проточва до 12 месеца и над 12 месеца трае произнасянето на 15 ТЕЛК, като най-дългият период на произнасяне достига до 4 години. От последните официални данни на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) средногодишно през медицинска експертиза преминават 165 000 души.

Основната причина за дългото чакане са малкото кадри в системата на ТЕЛК, тъй като работата не е привлекателна. От МЗ посочват, че другата причина е значителният интерес към преосвидетелстване от страна на хората с увреждания заради по-благоприятните последни изменения в Наредбата за медицинската експертиза от края на януари 2023 г.

Друг проблем, е че решенията на ТЕЛК могат да се отменят и връщат неограничен брой пъти от Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК).

Съществен проблем за хората с увреждания и техните близки е и продължаващата практика ТЕЛК да извършват клинични прегледи за определяне на трайно намалената работоспособност и вид и степен на увреждане.

Още по темата:

Експертизата в ТЕЛК става електронна, анонимна и на случаен принцип

Това продължава да е практика, въпреки че с нормативна промяна още през 2018 година, е дадена възможност това да се прави само в случаите, когато наличната медицинска документация не дава достатъчно обективна информация за здравословното състояние на хората.

"Тази практика на някои ТЕЛК, на масово призоваване на хората с увреждания да се явяват пред комисиите, не е целесъобразна от гледна точка на гарантиране прозрачност и безпристрастност в медицинската експертиза", посочват от МЗ.

Двойно повече ТЕЛК

Реформата на системата, подготвяна от служебния екип на МЗ, предвижда увеличаване броя на ТЕЛК в страната повече от два пъти спрямо настоящия им брой: от 70 на около 150. Предвижда се създаване на комисии във всички държавни и общински многопрофилни болници и комплексни онкологични центрове. В университетските и областните болници като в тези от тях, които са се предвижда да се създадат най-малко по две комисии. Така броят на ТЕЛК ще нарасне на повече от 150, като разпределянето на случаите между тях, ще скъси значително сроковете за произнасяне. В момента в общо в 49 от тези лечебни заведения няма разкрити ТЕЛК.

Разкриването на новите ТЕЛК е свързано с допълнителни финансови разходи за възнаграждения на поне трима лекари за всяко заседание. Минимум толкова са необходими за функционирането на една ТЕЛК, както и поне две технически лица. Средната работна заплата на заетите в системата е 2048 лв. и изчисленията на здравните власти показват, че необходимите средства за един ТЕЛК за един месец са около о 10 200 лв. На годишна база ще са необходими допълнително около 1 538 000 лв. От МЗ посочват, че допълнителните разходи ще са в рамките на бюджета на МЗ за съответната година.

Освидетелстване по документи

Реформата предвижда занапред случаите да бъдат разглеждани само по документи, без извършване на клинични прегледи на хората с увреждания. Заявленията за ТЕЛК ще се разпределят чрез информационната система на медицинската експертиза на случаен принцип и ще се разглеждат от ТЕЛК в цялата страна, съобразно поредността на постъпването им.

"Така ще се постигне значително по-голяма прозрачност и безпристрастност, както и равномерно разпределение на случаите в страната, което в съчетание с увеличеният брой на ТЕЛК ще допринесе за вместване в законоустановения 3-месечен срок за произнасяне", посочват от МЗ.

Освен това уведомяването ще става и по електронен път, по имейл, а не само чрез писмо с известие за доставяне.

Правилото за разглеждане на документите по постоянен или настоящ адрес на лицето или друго място на пребиваване, се запазва за конкретно определени случаи, свързани с тежко здравословно състояние, което налага извършване на клиничен преглед от ТЕЛК в дома, лечебното заведение или друго място.

Органите на медицинската експертиза ще получат правото да ползват пълната информация електронните здравни досиета на хората с увреждания, но единствено за целите на експертизата. Урежда се и въпросът за изразяване на съгласие от лицето за предоставяне на достъп до всички здравни записи в личното му електронно здравно досие на органите на медицинската експертиза, за целите на конкретното производство по освидетелстване или преосвидетелстване.

Ограничават връщането на решения

Реформата предвижда да ограничи броя на случаите, в които НЕЛК може да връща решенията на ТЕЛК за ново разглеждане в процедурите по обжалване.

Такава възможност се предвижда еднократно, като при повторно обжалване на решението на ТЕЛК в една процедура, НЕЛК не връща решението на ТЕЛК за ново разглеждане, а го решава по същество.

mediapool.bg