Кламер БГ - Новини: ПП-ДБ предлага предложи проектокабинет. Борисов не го хареса (обновена)

ПП-ДБ предлага предложи проектокабинет. Борисов не го хареса (обновена)

България

|
Вт, 02 Май 2023г. 14:09ч.
ПП-ДБ предлага предложи проектокабинет. Борисов не го хареса (обновена)

Сн. БГНЕС

"Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) представи проектокабинет начело с Николай Денков, в който не участва Кирил Петков, но финансов министър очаквано е Асен Василев. Малко след това лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който всъщност поиска предварително да види кои ще са министрите на коалицията, обяви, че съставът е политически и партията му няма да го подкрепи в този вид.

Борисов все пак остави вратичка за евентуална подкрепа - "ако в шаблона се намерят места за водещи наши експерти като министри". Тази "оферта" обаче беше предварително отхвърлена от ПП-ДБ, които обявиха, че няма да приемат корекции по предложения състав на кабинет.

"За нас е неприемливо"

"За нас е неприемливо, когато е строго партиен кабинет, а това е партиен кабинет, след като в него участват Асен Василев и Николай Денков, но от друга страна- това е хубаво, защото носят отговорност, но ако в шаблона се намерят места за водещи наши експерти като министри, мисля, че може да се случи", посочи още лидерът на ГЕРБ.

"Поздравявам Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов за това, че не са в кабинета. Но пък само Асен Василев ако са го пуснали в кабинета, това е или голямо доверие, или голям капан за него. Защото основните упреци бяха към него. Това е или цел да го отстрелят, или да не стане нищо. Единственият приятел на Асен Василев мисля, че се казва Бойко Борисов", каза Борисов и добави, че ако Василев ще е скритият премиер, то е е по-добре направо той да стане премиер.

Борисов обаче даде да се разбере, че ако няма промени, то ПП-ДБ няма как да очакват подкрепа от ГЕРБ.

"Ако в шаблона се намерят места за водещи наши експерти като министри, смятам, че може да се случи подкрепата. В този състав няма да подкрепим кабинета на втория мандат. Пожелавам им успех с другите. Другите имат имена - Слави Трифонов, Карадайъ, Корнелия Нинова, Костадинов. Ако другите кажат ок, връщаме мандата и отиваме към втория. Ако кажат не, тогава сме длъжни да използваме първия и всяка една партия да покаже отговорност", каза той.

Лидертът на ГЕРБ все пак посочи, че харесва част от предложените министри: "В предложения проектокабинет на ПП-ДБ има няколко имена, срещу които не мога да кажа нищо лошо – предложението за министър на обраната, на екологията, но те са сбъркали времето. Два поредни избора хората казват, че те не могат да управляват сами. Същото са го казали на нас и на останалите партии".

След въпрос как ще постъпи ГЕРБ при връчването на първия мандат за съставяне на правителство, Борисов благодари на президента Радев, че "дава още време". Лидерът на ГЕРБ отказа да каже какъв кабинет би предложила партията му.

Според ПП-ДБ предложението им е единственият вариант за кабинет

"За момента това е единственият вариант за кабинет, който ние виждаме. Законодателната програма е обща. Управленската програма се базира на предизборните ни обещания и търсим подкрепа по нея", каза по-рано при представянето на проектокабинета предложения за премиер Николай Денков.

Той подчерта, че ПП-ДБ няма да участва в преговори по персоналния състав на кабинета, който определи като много качествен.

"Основната задача бе да се съберат хора, които могат да изпълнят управленската програма", каза Денков.

От формацията определиха предложеното от тях правителство като предимно експертно. "Първи и най-важен принцип е да започнем да решаваме проблемите на хората. Втори най-важен принцип е изпълнението на предизборните обещания. Трети принцип - водеща е експертността", каза съпредседателят на коалицията Кирил Петков.

Съпредседателт на ДБ Христо Иванов определи предложения състав като много силен. "Важно е да покажем отговорност по отношение на най-важните въпроси – България да има управление. Ние гласувахме на акад. Денков доверие да състави екип, с който да изпълни програмата. Денков е човек, който е доказал, че може да разговаря с всички. Ние сме работили с него по събирането на този екип. Там има хора, с които сме говори и познаваме лично", каза той.

От ПП-ДБ подкчертаха, че "не е имало никакви консултации за имената с ГЕРБ".

На въпрос дали обаче е възможно да има зам.-министри от партията на Бойко Борисов, Денков отговори, че министрите ще са свободни да си изберат заместници.

"Ние представяме едно цялостно усилие за възстановяване на парламентарната република, едно цялостно усилие за нормална работа на българския парламент, който да започне да приема необходимите закони за това България да функционира като нормална държава член на ЕС. Основната работа ще бъде в парламента, където ще бъдат ковани тези закони", каза съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов.

Във вторник ПП-ДБ представи и програма с пет основни приоритета за 18 месеца (виж по-долу). От коалицията обявиха готовност да не заемат повечето председателски постове в парламентарните комисии, за да дадат възможност за ясен контрол върху дейността на правителство на малцинството, което ще бъде предложено с втория мандат.

Предвижда се обаче нова среща с ГЕРБ по управленската програма.

"Ще търсим подкрепа и от други парламентарни сили", каза Денков.

Кой влиза в кабинета?

Предложението на формацията за премиер е бившият министър на образованието и сегашен депутат Николай Денков от ПП.

Пълен списък на предложените министри:

Министър-председател - Николай Денков

Министър на финансите - Асен Василев

Министерство на икономиката - Юлиан Войнов

Министър на иновациите и растежа - Даниел Лорер

Министър на вътрешните работи - Андрей Янкулов

Министър на външните работи - Ирена Димитрова

Министър на правосъдието - Милен Матеев

Министър на енергетиката - Радослав Рибарски

Министър на регионалното развитие и благоустройството - Андрей Цеков

Министър на здравеопазването - Христо Хинков

Министерство на образованието и науката - Генка Петрова

Министерство на труда и социалната политика - Иван Кръстев

Министър на транспорта - Георги Гвоздейков

Министерство на земеделието - Христо Даскалов

Министерство на околната среда и водите - Юлиан Попов

Министерство на отбраната - Тодор Тагарев

Министър на електронното управление - Александър Йоловски

Министерство на туризма - Гергана Кабаиванова

Министерство на културата - Яна Генова

Министерство на спорта - Димитър Илиев

Кой кой е в проектокабинета

Асен Василев ще е финансов министър, като Денков защити номинацията му.

"По-добър финансов министър от него няма", каза Денков.

За министър на вътрешните работи е предложен Андрей Янкулов – адвокат по наказателно право и бивш зам.-министър на правосъдието по времето, в което министър беше Христо Иванов.

Предложен за министър на отбраната е Тодор Тагарев.

В началото на миналата година, след като тогавашният премиер Кирил Петков поиска оставката на тогавашния министър на отбраната Стефан Янев, първоначално бе обявено, че поста ще се заеме именно от Тагарев. Това обаче не се случи, защото тогавашният партньор на ПП в управлението БСП възрази. И така за няколко месеца министър на отбраната стана Драгомир Заков.

Предложението за министър на енергетиката е настоящият депутат от ПП Радослав Рибарски.

Кандидатурата за министър на иновациите е настоящ депутат от ПП – Даниел Лорер, който заемаше същия пост и в кабинет на Кирил Петков.

Номинацията за министър на регионалното развитие е Андрей Цеков.

Предложението за министър на правосъдието е Милен Матеев, който в предишния парламент беше шеф на парламентарната правна комисия.

За министър на земеделието е номиниран депутатът от ПП в 49-ото Народно събрание и бивш шеф на БАБХ Христо Даскалов.

Министър на икономиката в проектокабинета е Юлиан Войнов.

Обсъждан за министър на транспорта е Георги Гвоздейков, беше шеф на държавното дружество "България Хели Мед Сървиз".

В проектокабинета има и хора, които са били зам.-министри по времето на управлението на правителството на Кирил Петков. Такъв е случаят с номинацията за министър на образованието – Генка Петрова.

Ситуацията е същата и с номинацията за министър на електронното управление - Александър Йоловски.

Отново зам.-министър от времето на последното редовно правителство е предложен за министър на социалната политика. Става дума за Иван Кръстев.

За министър на външните работи предлагат Ирена Димитрова, която беше зам.-министър в същото ведомство по време на правителството на Кирил Петков.

За министър на здравеопазването от ПП-ДБ издига Христо Хинков- дългогодишен директор на Националния център по обществено здраве и анализи.

Номинацията за министър на туризма е Гергана Кабаиванова.

Предложена за министър на културата е Яна Генова, а за спорта - Димитър Илиев, който беше зам.-председател на държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата".

Каква е програмата?

Коалицията е готова с управленската си програма, в случай на неуспех на първия мандат.

В нея има пет основни приоритета, публикувани на интернет страницата на ПП-ДБ.

Влизането на България в Шенген и в еврозоната, борбата с инфлацията, изпълнението на всички забавени условия и мерки по националния План за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и промяна в подхода при подбора и финансирането на регионални проекти, са основните задачи, заложени в документа.

Ако получи подкрепа, правителството на ПП-ДБ ще направи всичко необходимо за присъединяването на България към Шенгенското пространство още през тази година. Предвиждат се въвеждане на комплекс от антикорупционни мерки (вкл. на механизъм за разследване на главния прокурор), реформа в структурата на службите за сигурност и засилване на граничния контрол по външните граници заради усиления мигрантски натиск, се посочва в текста.

За да влезем в еврозоната не по-късно от 1 януари 2025 г., ще се приемат бюджети за 2023 и 2024 г. с 3% годишен бюджетен дефицит и стабилни държавни разходи, без прекомерно теглене на държавен дълг. Ще се проведе и мащабна разяснителна кампания, която да отговори на съществуващите притеснения и да опровергае разпространената дезинформация, предвиждат ПП-ДБ.

Пряко свързана с влизането в еврозоната е борбата с инфлацията. Коалиция ПП-ДБ потвърждава ангажимента, поет в предизборната ѝ програма: да въведе реален контрол върху нелоялните търговски практики и изкуственото завишаване на цените за потребителите чрез активизиране на комисиите за защита на конкуренцията и за защита на потребителите – за борба срещу картела при горивата и необосновано високия скок в цените на основните хранителни стоки.

Ще продължи политиката за прекратяване на енергийния монопол на външни доставчици на електроенергия и природен газ за България. Ще се осигури достъпност, прозрачност и предвидимост на цените на електроенергията и природния газ за потребителите и бизнеса.

Българското земеделие ще стане национален приоритет, ще се подкрепя производството на български храни чрез повече целеви субсидии за малки и средни производители. В същото време ще се засили контролът върху целесъобразното използване на субсидиите и срещу злоупотреби. Ще се работи също за скъсяване на веригите за доставка с цел намаляване на разходите за транспорт и съхранение и елиминиране на нуждата от посредници.

ПП-ДБ си поставя за цел България да получи второто плащане по националния План за възстановяване и устойчивост.

Подборът и финансирането на регионални проекти ще се извършва по нов начин. Ще се създаде инструмент на стойност над 2 мрлд. лева за общински проекти и ще се приеме предвидима и обективна методика за тяхната оценка. Преди да бъдат отпуснати с постановление на МС, проектите ще трябва да бъдат защитени пред ресорната комисия в парламента. Така ще се гарантира максимална публичност и прозрачност при целесъобразното изразходване на финансовия ресурс за общините.

mediapool.bg