Кламер БГ - Новини: Шеф на полицейски синдикат: Можем да затворим "Орлов мост" и магистралите

Шеф на полицейски синдикат: Можем да затворим "Орлов мост" и магистралите

България

|
Пет, 17 Юни 2022г. 11:49ч.
Шеф на полицейски синдикат: Можем да затворим "Орлов мост" и магистралите

Валентин Попов, Снимка: БГНЕС

Протестиращите за по-високи заплати полицаи могат да затворят "Орлов мост", могат да правят митинги по магистралите или манифестации по граничните пунктове. Това казва в свое изявление председателят на най-големия синдикат в МВР (СФСМВР) Валентин Попов.

От месеци служителите на МВР настояват за 25% скок на заплатите им. Досега това не се е случило въпреки уверенията, че парите във ведомството ще се увеличат след реформи и актуализацията на бюджета.

Попов уточнява, че посланието му е лично и не ангажира синдиката. Той започва с обръщение с "До който за какъвто се мисли в Република България", обръща се към управляващите и опозицията и заявява, че "за изтерзаните ни полицейски (и пожарникарски, и надзирателски) мозъци вече не е съвсем ясно кой от вас какъв точно е".

Той напомня, че увеличение на заплатите е обещано преди доста време, а полицаите са хвалени за добрата си работа на първа линия по време на ковид-кризата, но всичко е приключило с потупване по рамото. Попов цитира и изказване на вътрешния министър Бойко Рашков, че реформата в силовото ведомство била завършена на 98%. Той посочва още, че на протеста си на 12 юни служителите са заявили, че той ще бъде последният такъв "провеждан в пълно съответствие с буквата на закона".

"Следващите ни протести ще се провеждат по примера, който вие ни дадохте. Без съобразяване с изискванията на Закона за събранията, митингите и манифестациите. Искате затворен "Орлов мост"? Няма проблем, ще устроим там събрание за няколко часа (или дни, ако е нужно). Искате затворени магистрали? Готово – ще имате митинги по магистралите. И като бонус – манифестации по граничните пунктове“, пише той.

Попов заявява, че очакват 25% увеличение на заплатите да бъдат предложени между двете четения на актуализацията на бюджета.

"В противен случай можете да очаквате да започнем да се държим също като вас", пише той.

mediapool.bg