Кламер БГ - Новини: Протест на КНСБ блокира центъра на София

Протест на КНСБ блокира центъра на София

България

|
Пон, 18 Дек 2023г. 16:38ч.
Протест на КНСБ блокира центъра на София

Протест на КНСБ блокира центъра на София

Протестен митинг пред Народното събрание и автошествие на КНСБ блокираха централни булеварди и улици на София в понеделник.

Акцията се проведе под наслов "За по-високи възнаграждения с Бюджет 2024 и за ясно и сигурно енергийно бъдеще на България".

От КНСБ настояха да бъдат заделени допълнително между 450 и 500 милиона лева за увеличение на заплатите в редица сфери. Сред тях са културата и обществените медии, здравеопазването, Агенция "Пътна инфраструктура", градският транспорт на София и другите градове на страната.

Освен с възнагражденията в публичния сектор, протестът е свързан и с проблеми в енергетиката, включително либерализацията на пазара на ток за битовите потребители, бъдещето на въгледобивните дружества и НЕК.

"Виждам като най-тежко състоянието в земеделието, здравеопазването и в транспорта. Ако там не бъдат запълнени дупките, ми се струва, че ще има много сериозно напрежение и протести", коментирапред журналисти президентът на КНСБ Пламен Димитров.

За градския транспорт, особено в София, очаквайте тежки дни, предупреди Димитров. Той обясни, че са необходими 41 млн. лв. за увеличение на заплатите поне с 15%. Има възможности да бъдат освободени средства към общината, посочи Димитров.

Той каза още, че има резултат по исканията за средствата в културата и образованието. По думите му ще продължат усилията за осигуряване на необходимото финансиране и за други сфери.

mediapool.bg