Кламер БГ - Новини: Антибиотиците отново могат да се предписват и на хартиени рецепти

Антибиотиците отново могат да се предписват и на хартиени рецепти

България

|
Вт, 19 Дек 2023г. 11:56ч.
Антибиотиците отново могат да се предписват и на хартиени рецепти

Антибиотиците отново могат да се предписват и на хартиени рецепти

Министерството на здравеопазването връща от днес до 1 април 2024 година възможността за предписване на антибиотици за системна употреба и на хартиена рецепта. Това става възможно с публикуваните днес в Държавен вестник промени в Наредба 4 на Министерството на здравеопазването.

Задължителните електронни рецепти за антибиотици и лекарства за диабет бяха въведени на 16 октомври, като началото беше белязано с грешки и трудности, макар процесът да се подготвя от 2 години. В последствие електронното предписване и отпускане на лекарства се нормализира, но въпреки това правителството даде крачка назад и реши да даде още малко гратисен период за паралелното изписване на антибиотици и на хартиени, и на електронни рецепти до 1 април.

Гратисният период обаче съвпада точно с грипния сезон, когато консумацията на антибиотици у нас се повишава и целта на е-рецептите беше именно да пресече безконтролната употреба на антимикробни средства в зимните месеци.

Обнародваните промени предвиждат рецептите с режим за еднократно отпускане да имат валидност 30 дни от датата на издаването им, а рецептите с режим за многократно отпускане имат валидност до 6 месеца от датата на издаването им и трябва да съдържат означение на броя на отпусканията.

mediapool.bg