Кламер БГ - Новини: Човек на Кунева ще е новият омбудсман на София

Човек на Кунева ще е новият омбудсман на София

България

|
Ср, 28 Май 2014г. 14:28ч.
Човек на Кунева ще е новият омбудсман на София

Един от основателите на партия "Движение България на гражданите" на Меглена Кунева Лилия Енчева - Христова е предложена да бъде новият омбудсман на София. Решението предстои да бъде взето от Столичния общински съвет в четвъртък.

За да бъде избрана, за нея трябва да гласуват две трети от съветниците. Лилия Енчева - Христова има подкрепата на ГЕРБ и на Реформаторския блок в общинския съвет. БСП все още не е взела решение дали да подкрепи кандидатурата й, каза председателят на групата на общинските съветници на левицата Милка Христова пред Mediapool.

Ако бъде избрана, тя ще бъде третият обществен посредник на София след Антоанета Цонева и Ангел Стефанов, който изкара два мандата по пет години.

Лилия Енчева - Христова спечели конкурса за нов омбудсман на София в конкуренция с още шестима кандидати. По образование е филолог и психолог. Зам.-председател е и на клуб "Един завет" на Съюза на възпитаниците на военните на негово величество училища. Работила е и като секретар на столичния район "Лозенец" по времето, когато кмет беше Прошко Прошков.

След като ГЕРБ взе властта в района и назначи за кмет Любомир Дреков, последва масова чистка в общинската администрация. Според източници от ГЕРБ Дреков получи кметския поста заради заслугата му да регистрира първи партията на местните избори през 2011 г.

След уволнението на Христова - Енчева като секретар на общината, на поста й е назначен Страхил Минчев, съпруг на директора на дирекция "Образование" в Столичната община Мария Минчева.

mediapool.bg