Кламер БГ - Новини: Армията ще приема БГ техника на въоръжение за реклама, без да я купува

Армията ще приема БГ техника на въоръжение за реклама, без да я купува

България

|
Ср, 28 Май 2014г. 15:08ч.
Армията ще приема БГ техника на въоръжение за реклама, без да я купува

Военното министерство смята да одобрява и приема на въоръжение български продукти, въпреки че няма финансова възможност да ги закупи. Идеята е това да се ползва като реклама за качествата им и да се осигурява по-лесен достъп до чуждите пазари, стана ясно от обясненията на военния министър Ангел Найденов в сряда.

Военното министерство традиционно е силно критикувано от българските фирми, че не купува продукцията им за сметка на чужди доставчици, но според Найденов ведомството може да окаже и друг тип помощ – чрез военните аташета, чрез участие в изложения и вкарването им в по-големи проекти.

Найденов откри тазгодишното издание на Международната изложба за отбрана, антитероризъм и сигурност "Хемус 2014" в Пловдив, като използва момента и за реклама на поразклатилото се правителство.

"Неуместно, несъстоятелно и без никакво основание е да се търси смяна на правителството в този момент. Очевидно има интереси към България, очевидно има интерес към взаимодействие с Министерството на отбраната, очевидно е, че се чувства оживление в икономическия живот", заяви Найденов.

Това според него е "продукт не на скандалите на Борисов и ГЕРБ, а на усилията на сегашното правителство на Пламен Орешарски".

От думите на Найденов стана ясно още, че правителството се готви да стартира най-скъпия проект от модернизацията на въоръжените сили – осигуряването на многоцелеви изтребители.

Той потвърди, че през юни месец кабинетът ще реши дали да модернизира наличните съветски машини "МиГ-29", или ще се купува нов тип многоцелеви боен самолет.

Представители на правителството на няколко пъти вече се обявиха в полза на втория вариант.

Закупуването на нови изтребители е най-скъпият проект от модернизацията на армията и се очаква да надхвърли 700 млн. лева. Подготовката му започна по времето на ГЕРБ, но така и не се стигна до договор, въпреки че по неофициална информация се готвеше закупуването на изтребители Ф-16 втора ръка от Португалия.

Изложението "Хемус" ще продължи до 31 май.

В него участват 60 изложители от десет държави, като сред тях са водещи световни компании, най-големите български производители, научни институти и университети.

mediapool.bg