Кламер БГ - Новини: Плевнелиев поздрави новоизбрания украински президент Петро Порошенко

Плевнелиев поздрави новоизбрания украински президент Петро Порошенко

България

|
Ср, 28 Май 2014г. 15:43ч.
Плевнелиев поздрави новоизбрания украински президент Петро Порошенко

Президентът Росен Плевнелиев поздрави в телефонен разговор Петро Порошенко с избирането му за президент на Украйна на произведените предсрочни избори в страната, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Пожелавам ви успех в усилията да сложите край на политическата криза и въоръжените сблъсъци и да поведете Украйна по пътя на трудни, но необходими реформи", е заявил Плевнелиев.

Българският държавен глава отново е изразил позицията на страната ни, че украинският народ има суверенното право по демократичен начин да избере своето бъдеще. "Високата активност на проведените президентски избори свидетелства за привързаността на украинския народ към идеята за проевропейска, независима, демократична и обединена Украйна", е посочил Росен Плевнелиев.

"България осъди и не признава незаконното анексиране на Крим и Севастопол от Руската федерация. Този акт е в нарушение на установения международен ред и върховенството на закона. Не могат да бъдат признати и резултатите от проведените незаконни референдуми в Донецка и Луганска области", е заявил Росен Плевнелиев.

Петро Порошенко е благодарил за последователната и принципна позиция на България в подкрепа на Украйна и на запазването на териториалната й цялост. Той е посочил, че има символика в това, че предизборната му кампания е приключила в Болград - един от центровете на българската общност в Украйна.

Росен Плевнелиев е посочил, че България е подкрепила подписването на политическата част на Споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС и смята, че икономическата част трябва да се подпише във възможно най-кратки срокове.

Двамата са постигнали и договорка за посещение на българския държавен глава в скоро време в Украйна.

Росен Плевнелиев и Петро Порошенко ще се срещнат във Варшава в началото на юни при честването на 25-ата годишнина от началото на демократичните промени в Централна и Източна Европа.

mediapool.bg