Кламер БГ - Новини: Четири тира с бутилирана вода пристигнаха в бедстващия Омуртаг

Четири тира с бутилирана вода пристигнаха в бедстващия Омуртаг

България

|
Пет, 04 Ноем 2022г. 09:53ч.
Четири тира с бутилирана вода пристигнаха в бедстващия Омуртаг

Снимка: Unsplash

Четири тира с бутилирана вода са пристигнали в град Омуртаг, където е обявено бедствено положение заради воден режим. Очаква се в петък да бъдат докарани още пет камиона, съобщи БНР.

В сряда правителството гласува освобождаването на 200 хил. бутилки от резерва за подпомагане на местните. Водата ще се раздава приоритетно в училища, детски градини, болници и чрез социалния патронаж.

Проблемът с водоснабдяването в Омуртаг и околните села е от години. В момента в някои населени места вода се подава веднъж на две седмици, а в други – на всеки пет дни. В града вода има за пет часа на всеки 72 часа.

Според кмета Ешреф Ешрефов режимът продължава вече 30 години и засяга около 20 хил. души. Положението става нетърпимо през последните 3 години. Градът е в бедствено положение от 24 октомври.

През 2016 г. е изготвен инвестиционен проект за подмяна на остарялата ВиК мрежа, но финансиране не е получено, защото тези дейности са изключени от Програмата за развитие на селските райони по време на второто правителство на ГЕРБ. Нужни са 13 млн. лв., но едва преди няколко дни регионалното министерство отпусна малко над 1.3 млн. лв. за ремонти на ВиК мрежата.

Преди години бяха похарчени и 20 млн. лв. за решаване на проблема чрез осигуряване на допълнителни количества вода от единствения близък язовир – „Ястребино“. Според местните хора обаче поставените тръби са негодни и не могат да се използват.

mediapool.bg