Кламер БГ - Новини: БНБ опроверга "Възраждане": Няма доклад, че България не е готова за еврото

БНБ опроверга "Възраждане": Няма доклад, че България не е готова за еврото

България

|
Пет, 04 Ноем 2022г. 10:42ч.
БНБ опроверга "Възраждане": Няма доклад, че България не е готова за еврото

Снимка: БГНЕС

БНБ не е изготвяла доклад, в който се твърди, че България не е готова за въвеждане на еврото. Това се заявява в позиция на централната банка, изпратена до БНР.

Преди дни лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че разполага с такъв документ. Той е сред най-големите противници на влизането на страната ни в еврозоната.

Според Костадинов анализът в документа бил потресаващ. Той коментира, че имало съмнения, че някой се е опитвал да манипулира тези данни.

"БНБ не е изготвяла Анализ за ефектите от въвеждането на еврото, който да е одобрен от Управителния съвет и да бъде официално входиран в Народното събрание", казва се в позицията на централната банка.

Според банката в публичното пространство са били разпространени части от работна версия на доклад. Тя не е била одобрявана.

"БНБ е фокусирана върху изпълнението на задачите, свързани с мандата на централната банка и решението на Народното събрание от 27 октомври 2022 г. за ускоряване на процеса на подготовка за въвеждане на еврото в България с целева дата 1 януари 2024 г.", пише в позицията им.

mediapool.bg