Кламер БГ - Новини: Четири F-35 в България. НАТО засилва охраната на небето над Черно море

Четири F-35 в България. НАТО засилва охраната на небето над Черно море

България

|
Ср, 13 Апр 2022г. 13:27ч.
Четири F-35 в България. НАТО засилва охраната на небето над Черно море

Четири F-35 в България. НАТО засилва охраната на небето над Черно море

Нидерландия и Великобритания ще засилят охраната на въздушното пространство на България и Румъния на фона на продължаващата агресия на руския президент Владимир Путин в Украйна.

НАТО припомни, че четири изтребителя F-35 на Кралските военновъздушни сили на Нидерланция вече са в в авиобаза "Граф Игнатиево", които ще заместят испанските изтребители "Еurofighter", които също помагаха на България да пази небето си.

България разчита само на съветските изтребители МиГ 29 за oхраната на въздушното си пространство, а бъдещето им се оказа силно ограничено, след като заради войната те вече няма да могат да се поддържат от Русия, Украйна или Беларус.

Според решението на българското правителство Нидерландия може да разположи до 8 машини у нас, но засега са четири. Нидерландските машини няма да участват само в мисията Air Policing, която е мирновременна, а ще изпълняват задачи и в Постоянно действащия план за противовъздушна и противоракетна отбрана в Интегрираната система на НАТО (NATINAMDS).

При участието си в охраната на въздушното пространство на България те ще изпълняват задачи по заемане на зона за дежурство във въздуха, изпълнение на прехват на въздушна цел и визуално опознаване, разпитване, съпровождане и намеса.

Не им се разрешава употреба на оръжие, включително за предупредителна стрелба.

"Важно е съюзниците от НАТО да застанат заедно и аз съм горд, че можем да разположим нашите F-35 в България и да подкрепим нашия съюзник в опазването на българското въздушно пространство заедно", каза Гуидо Шолс от нидерландските ВВС, цитиран от пресслужбата на НАТО.

Командирът на авиобазата "Граф Игнатиево" бригаден генерал Николай Русев от своя страна посочи, че съвместните дейности "изграждат и укрепват взаимното доверие като съюзници в НАТО, допринасят за обмяната на професионален опит и помагат за разширяване на капацитета ни за взаимодействие, ако възникне такава необходимост".

Британски изтребители "Eurofighter Typhoon" пък ще заместят италианските изтребителио в Румъния, а американските F-16 продължават да подсилват военновъздушните сили на страната.

България все още търси решение как да съхрани способностите на бойната си авиация, след като стана ясно, че няма да може да се разчита дълго на съветските изтребители, а доставката на поръчаните F-16 ще закъснее до 2025 година.

mediapool.bg