Кламер БГ - Новини: Евакуирани са 14 моряци от кораба "Царевна" в Мариупол

Евакуирани са 14 моряци от кораба "Царевна" в Мариупол

България

|
Ср, 13 Апр 2022г. 13:38ч.
Евакуирани са 14 моряци от кораба "Царевна" в Мариупол

снимка БНР

Общо 14 от българските моряци на кораба "Царевна" са евакуирани и се намират извън пристанището на Мариупол, съобщи премиерът Кирил Петков. Корабът бе блокиран в пристанището на 24 февруари заради руската инвазия в страната. Сред спасените е и украински моряк, възпитаник на българското морско училище.

На борда на кораба по собствено желание са останали капитанът, трима български и двама украински моряци.

Евакуираните моряци ще бъдат транспортирани до Донецк, откъдето ще се завърнат в България.

През почивните дни се появи и фалшива руска информация, че корабът е превзет от бойците от "Азов", които отбраняват Мариупол.

Миналата седмица премиерът Кирил Петков обяви, че моряците на кораба имат храна за десет дни и всичко е подготвено за тяхната евакуация. Проблемни бяха 260 метра до кораба с българските моряци заради неспиращия обстрел между руснаците и украинците в района. Петков определи това растояние като "алеята на смъртта". Премиерът каза, че когато ситуацията е безопасна, екипажът ще бъде изведен.

По същото време руското Министерство на отбрата съобщи, че повече от хиляда украински морски пехотинци са се предали в обсаденото пристанище на Мариупол. Генералният щаб на Украйна заяви, че руските сили продължават с атаки срещу Азовстал и пристанището, но говорител на министерството на отбраната каза, че няма информация за капитулация.

Ако руснаците превземат индустриалния район Азовстал, те ще имат пълен контрол над Мариупол, което ще позволи на Русия да укрепи сухопътния коридор между контролираните от сепаратистите територии на Изток и Крим.

Журналисти на "Ройтерс", които придружават подкрепяните от Русия сепаратисти, съобщават за пламъци от района на Азовстал. В понеделник 36-та бригада на украинската морска пехота заяви, че се готви за последна битка в Мариупол, която ще завърши със смърт или плен, защото свършват боеприпасите.

mediapool.bg