Кламер БГ - Новини: Часовете в прогимназията ще са по-кратки, но повече

Часовете в прогимназията ще са по-кратки, но повече

България

|
Пет, 22 Юли 2022г. 13:38ч.
Часовете в прогимназията ще са по-кратки, но повече

Сн. БГНЕС, архив

Учениците от V до VII клас ще имат по-кратки часове, но за сметка но това те ще са повече. Това предвиждат промени в две наредби на Министерството на образованието и науката, публикувани за обсъждане. Промените трябва да влязат в сила от предстоящата учебна година.

Според тях часовете в прогимназията се намаляват с 5 минути и вече ще са с продължителност 40, а не 45 минути. Препоръка за това даде Министерството на здравеопазването. Заради това обаче се налага увеличаване на седмичните часове по най-натоварените и важни предмети – български език и и литература и математика. Увеличението е най-голямо в V клас, тъй като там освен по половин час повече по математика и български се добавя и половин час по география и икономика. Така общият броя часове става 32 часа седмично. По толкова ще са те и в VI и VII клас. В VI клас увеличението е с 1 час – по половин час повече за математика и български език. Половин час повече за математика ще имат и седмокласниците.

Очаква се промените да доведат до увеличение с 4 млн. лева годишно на разходите за лекторски възнаграждения или допълване на нормите преподавателска работа на учителите по български език и литература, математика и география и икономика.

По-натоварената учебна програма се обяснява с това, че по-кратките часове ще съкратят времето за обучение.

"Изгубеното учебно време заради скъсяването на учебния час в прогимназията би могло да се компенсира и по друг начин – чрез удължаване на общото учебно време с две седмици за учениците от I до VI клас. Това предложение беше обсъждано неколкократно със социалните партньори. По-голямата част от тях го подкрепят, но смятат, че са необходими още разяснения и обсъждане на детайлите", коментират от образователното министерство.

От там допълват, че "българските ученици имат най-краткото задължително учебно време в Европа". Общият брой на задължителните часове в класовете от I до X включително, приравнени към астрономическите, е 7040. Средната стойност за държавите в Европа е 8617 часа, а повечето страни са в диапазона между 8000 и 9000 часа. В България най-малко учат първокласниците и второкласниците – съответно 411 и 429 астрономически часа на година. "С по няколкостотин часа годишно изостават от връстниците си в много европейски държави също нашите ученици в III, IV, V и VI клас", казват от министерството.

Според ведомството това е един от факторите за лошите резултати на учениците на изпитите за външно оценяване.

mediapool.bg