Кламер БГ - Новини: Изплувалият край Поморие боеприпас е безопасен

Изплувалият край Поморие боеприпас е безопасен

България

|
Пет, 22 Юли 2022г. 14:06ч.
Изплувалият край Поморие боеприпас е безопасен

Изплувалият край Поморие боеприпас е безопасен

Изплувалият на брега на Поморие боеприпас в четвъртък е безопасен. Това е празен стартови двигател от противъздушна ракета, съобщи пред журналисти контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили (ВМС).

Боеприпасът е бил изхвърлен от морето на плажа между Поморие и Ахелой. Той е бил забелязан от туристи в близък хотел, които подали сигнал, и е бил прибран за обезвреждане от екип от военно-морската база "Атия".

"Това изделие изглежда като празен цилиндър с диаметър 15 см., дълъг около 20 см., изхвърлен е на брега на морето. До този момент сме открили два такива и няколко различни модификации на подобни стартови двигатели, но пак казвам, те не са опасни. В резултат на военните действия има много такива, подчертавам, безопасни предмети, които плават в морето и ние ги премахваме, за да не се притесняват мореплавателите", обясни контраадмирал Михайлов, който наблюдава международното учение "Бриз" 2022 - първото мащабно учение в Черно море след войната в Украйна.

"Досега сме реагирали на над 30 сигнала, за щастие само един от тях беше истински. Това не намалява опасността от мини в Черно море, тъй като такива са използвани и при лошо време и има опасност някои от тях да се скъсат от помпената верига, но не бих казал, че представляват опасност за хората, които плажуват на брега или са решили да прекарат почивката си край морето", успокои командирът на ВМС.

По думите на контраадмирал Кирил Михайлов до този момент са унищожени общо 5 мини, последната е била унищожена на 30 юни.

mediapool.bg