Кламер БГ - Новини: БСП ще задържи мандата до 15 август заради КЕВР

БСП ще задържи мандата до 15 август заради КЕВР

България

|
Пет, 22 Юли 2022г. 13:56ч.
БСП ще задържи мандата до 15 август заради КЕВР

БСП ще задържи мандата до 15 август заради КЕВР

БСП ще задържи третия мандат за съставяне на правителство до 15 август, за да може в този период парламентът да избере нов председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която остана без шеф заради решение на Конституционния съд от четвъртък.

Това се разбра от думите на вицепрмеиера в оставка и лидер на социалистите Корнелия Нинова след свиканата от нея спешна среща с представителите на останалите три партии, с които преговаря в опит да се състави ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание.

"Има съгласие за откриване на нова процедура за избор на нов председател на КЕВР. Тази процедура в оптималния вариант може да приключи на 12 август", обяви тя. За целта ще бъде отменена част от депутатската ваканция - от 1 до 15 август. Целта е в това време да се организира избор на нов шеф на КЕВР.

В четвъртък Конституционният съд обяви, че председателят на КЕВР е избран противоконституционно, което блокира работата на комисията.

"Няма орган, който да определи цените на газ, парно, ток, вода. Не можем да въведем двете тарифи – едната за хора с по-малко потребление и по-бедни, едната за такива, които си топлят басейните и палатите. Не можем да въведем понятието енергийна бедност и да определим помощи, на фона на задаващите се трудни месеци", посочи Нинова аргументите за забавянето на мандата.

Така третият мандат ще остане в БСП цели 4 седмици общо.

Причината БСП да има възможност за такова забавяне е, че третият мандат е по-различен от предишните два. Те се връчиха директно на кандидатите за министър-председател, които получиха срок от 7 дни да ги върнат, независимо дали са изпълнени или не. Конституционната рамка за връчването на третия мандат, който в момента е в социалистите, не е конкретна по въпроса колко време може да се "тупа топката", преди да бъде върнат. Това се дължи на липсващ срок в конституцията. Според решение на Конституционния съд от 1992 г., след като бъде излъчен, кандидат-премиерът има срок от седем дни да върне мандата. Няма обаче точно посочен срок, в който да се посочи кандидат за министър-председател, а това дава възможност третият мандат да продължи и повече от седмица. Именно от тази "вратичка" се възползва сега БСП.

Поставеният срок за задържане на мандата до 15 август означава, че ако и третият мандат бъде неуспешен, то най-вероятно предсрочните избори няма да са в началото на октомври каквито бяха първоначалните очаквания, а на 16 октомври.

До определянето на крайния срок за връщане на последния мандат се стигна, след като Нинова се появи изненадващо в парламента и обясни, че е чула от депутати, че им трябват четири седмици за избора на нов ръководител на КЕВР. "Не мога да държа мандата безкрайно. Въпреки, че конституцията не ни ограничава във времето, не е морално спрямо обществото", каза лидерът на БСП преди срещата.

Процедура от 4 седмици щеше да означава председател на КЕВР да се избере след 20 август. Със свикването на срещата Нинова на практика успя да намали този срок с една седмица.

Лидерът на БСП подчерта, че преговорите за правителство продължават по план. "Демократична България", "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" имат време до края на деня да представят предложенията си за промени в проектопрограмата за управление. "На предварителните разговори получихме принципно съгласие", каза тя. В понеделник, вторник, стана ясно от думите на Нинова, ще има окончателно решение дали има мнозинство от 121 и повече депутати. Макар да има "принципно съгласие" между партиите от бившата четворна коалиция, разногласията между тях все още не са изгладени.

Преди спешната среща на ръководствата на партиите, преговарящи за съставяне на ново правителство с връчения на партията трети проучвателен мандат Нинова призова всички "бързо да се вземат в ръце и да правим правителство".

mediapool.bg