Кламер БГ - Новини: Чарлз III е провъзгласен и за суверен на Шотландия, Уелс, Северна Ирландия, също на Австралия и Нова Зеландия

Чарлз III е провъзгласен и за суверен на Шотландия, Уелс, Северна Ирландия, също на Австралия и Нова Зеландия

Свят

|
Нед, 11 Септ 2022г. 18:18ч.
Чарлз III е провъзгласен и за суверен на Шотландия, Уелс, Северна Ирландия, също на Австралия и Нова Зеландия

Снимка:ЕПА/БГНЕС

Новият британски крал Чарлз III беше провъзгласен официално за суверен и в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, съобщи Асошиейтед прес.

Аналогична прокламация беше направена вчера в Лондон на пищна церемония, следваща отдавнашната традиция.

В Белфаст прочитането на прокламацията беше предшествано от звъна на камбани и свирене с рог. Прочитането ѝ беше последвано от 21 топовни салюта и военен оркестър, изсвирил химна "Бог да пази краля".

В Уелс Трети батальон на Кралския уелски полк беше придружаван на церемонията по провъзгласяване на новия крал от коза, която е "талисман" на батальона, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Тържественото събитие бе белязано от инциденти на някои места.

Ирландската политическа партия Шин Фейн заяви, че няма да изпраща свой представител на церемонията в замъка Хилсборо в Белфаст, на която Чарлз III беше провъзгласен официално за суверен.

Партията поясни, че церемонията е "предназначена за онези, които са политически предани на короната", предаде Би Би Си.

По време на четенето на прокламацията в Единбург се чу освиркване и призив за учредяването на република. Протестиращата бе отведена от полицията.

По-рано в неделя крал Чарлз III бе обявен официално за държавен глава на Австралия и Нова Зеландия на церемонии в техните столици, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. В Уелингтън това бе направено от премиера Джасинда Ардърн, която каза тържествено в парламента: "Негово Величество крал Чарлз III е нашият суверен".

По

думите ѝ новият крал винаги досега е проявявал "голяма загриженост" за новозеландския народ, а със смъртта на Елизабет II Нова Зеландия нализа във време на промени.

В Канбера британският генерал-губернатор Дейвид Хърли огласи в сградата на парламента, че Чарлз III е новият държавен глава на Австралийския съюз. Събитието бе отбелязано с 21 топовни салюта пред сградата на парламента.

mediapool.bg