Кламер БГ - Новини: САЩ отбелязват 21 години от атаките на 11 септември (галерия)

САЩ отбелязват 21 години от атаките на 11 септември (галерия)

Свят

|
Нед, 11 Септ 2022г. 18:54ч.
САЩ отбелязват 21 години от атаките на 11 септември (галерия)

Президентът Джо Байдън положи венец в памет на загиналите при атаките на 11 септември 2001. Снимка: ЕПА/БГНЕС

С биене на камбани и минута мълчание започна церемонията по отбелязването на двадесет и първата годишнина от терористичните атаки на кота нула в Ню Йорк, където двете кули на Световния търговски център бяха разрушени, след като в тях се блъснаха похитени самолети на 11 септември 2001 година предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Атаките отнеха живота на близо 3000 души и станаха причина САЩ да започнат своята "война срещу тероризма".

Роднини на жертвите и официални представители също така се събраха на другите места, на които на 11 септември бяха разбити похитени самолети, а именно - Пентагона и поле в Пенсилвания.

Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис и нейният съпруг Дъг Емхоф се присъединиха към церемонията пред Националния мемориал за 11 септември в Ню Йорк, но по традиция на церемонията на кота нула няма да се изказват политически фигури.

Президентът на САЩ Джо Байдън отбеляза 21-вата годишнина от атаките на официална церемония под непрекъснат дъжд в Пентагона, като част от която той положи венец.

Церемонията там започна в ранни зори, когато бе издигнат националният флаг на САЩ и изпълнен националният химн.

Днешната церемония се състоя малко повече от година след като Байдън сложи край на дългата и скъпоструваща война в Афганистан, която САЩ и съюзниците им започнаха в отговор на терористичните атаки, посочва АП. Байдън отбеляза, че дори след като САЩ са напуснали Афганистан, неговата администрация продължава да преследва отговорните за атаките от 11 септември. Миналия месец той обяви, че при тайна операция САЩ са убили Айман аз Зауахири, лидера на "Ал Каида", който е помогнал за планирането на атентатите.

"Никога няма да забравим, никога няма да се предадем", заяви Байдън. "Нашата решимост да предотвратим нова атака срещу Съединените щати е безкрайна", добави той.

Към президента се присъединиха членове на семействата на загиналите, служители на службите за бързо реагиране, които са били в Пентагона в деня на нападението, както и ръководството на министерството на отбраната на САЩ. "Имаме към вас един невероятен, невероятен дълг", каза Байдън.

Президентът припомни и думите на утеха, които починалата миналия четвъртък кралица Елизабет Втора отправила към американския народ скоро след атентатите: "Скръбта е цената, която плащаме за любовта". Байдън заяви, че тези думи остават толкова прочувствени, колкото и преди 21 години, но тежестта на загубата също остава голяма. "На този ден цената е толкова висока", каза Байдън.

На други места в Съединените щати годишнината се отбелязва с бдения със свещи, с религиозни служби и с други прояви. Някои американци например избират на този ден да участват в доброволчески проекти на този ден.

mediapool.bg