Кламер БГ - Новини: Кортежът с ковчега на кралица Елизабет II пристигна от "Балморал" в Единбург

Кортежът с ковчега на кралица Елизабет II пристигна от "Балморал" в Единбург

Свят

|
Нед, 11 Септ 2022г. 19:50ч.
Кортежът с ковчега на кралица Елизабет II пристигна от "Балморал" в Единбург

Кортежът с ковчега на кралицата пристигна в Единбург. ЕПА/БГНЕС

Ковчегът на покойната британска кралица Елизабет Втора напусна в неделя шотландската кралска резиденция "Балморал", предадоха Прес асосиейшън и ДПА.

Ковчегът, увит в кралското знаме на Шотландия и върху който е положен венец от цветя, остана известно време в "Балморал", за да имат възможност служителите в имението да се сбогуват с кралицата.

След 6-часово пътуване кортежът, придружен от дъщерята на кралицата – Ан, пристигна в Единбург, където още от сутринта се събираха опечалени. Тленните останки на Елизабет II ще останат за поклонение в двореца Холируд днес и утре.

От Единбург ковчегът ѝ ще пристигне за поклонение в британската столица. Очаква се това да направят около половин милион британци. На 19 септември с невиждана от десетилетия церемония Елизабет II ще бъде погребана.

Последното държавно погребение е било през 1956 г., когато тази чест е оказана на Уинстън Чърчил, а за последното кралско държавно погребение е било преди 70 години при смъртта на бащата на кралица Елизабет II.

В събота крал Чарлз Трети бе официално обявен за новия монарх на Обединеното кралство от Съвета по унаследяване на кралския престол в рамките на церемония в двореца "Сейнт Джеймс" в Лондон.

Междувременно скърбящите във Великобритания бяха призовани да не оставят плюшени мечета, балони или запалени свещи сред оставените в знак на почит към кралицата цветя, предаде ДПА.

Кралската служба за парковете каза, че няма да се приемат подаръци или предмети и трябва да се носят единствено цветя. Хиляди скърбящи положиха цветя близо до Бъкингамския дворец и замъците Уиндзор и Балморал, откакто в четвъртък беше обявена кончината на кралицата. Сред оставените в знак на почит предмети са плюшени мечета, меки играчки във формата на кучета порода корги, балони и сандвичи с мармалад в препратка към скеч за платинения юбилей на кралицата с мечето Падингтън.

Кралската служба добави, че не е позволено в парковете да се палят свещи и, ако бъдат намерени, те ще бъдат изгасявани. Оставените в знак на почит цветя ще бъдат оставени на мястото, където са положени докато преминат всички церемониални дейности и се очаква те да бъдат премахнати от парковете от седем до 14 дни след датата на погребението на кралицата.

mediapool.bg