Кламер БГ - Новини: ЧЕЗ се оплака от зачестили кражби на масло от трансформатори

ЧЕЗ се оплака от зачестили кражби на масло от трансформатори

България

|
Вт, 20 Май 2014г. 14:08ч.
ЧЕЗ се оплака от зачестили кражби на масло от трансформатори

От зачестили кражби на масло от трансформатори, заради което клиенти остават без електрозахранване, се оплака доставчикът на ток в Западна България ЧЕЗ.

Компанията съобщава, че в понеделник – 19 май, заради такава кражба без ток са останали потребители в софийското село Герман и Гара Искър. Само за последните три дни неизвестни извършители са източили маслото от 6 трансформатора в района на столицата и София област.

"Вратата на трафопоста в с. Герман беше заварена, но това не е попречило на вандалския акт – в стената

му е избита дупка и по този начин нарушителите са достигнали до трансформатора. 30 домакинства останаха без ток. Трафопостът не е наша собственост, но ние предприехме незабавни мерки с цел да възстановим електрозахранването на клиентите в района. Пристъпваме и към монтаж на сигнално-охранителна техника на съоръжението“, каза Виктор Станчев, директор "Експлоатация и поддържане“ в "ЧЕЗ Разпределение България".

Компанията посочва, че само през миналата година от нейни съоръжения са откраднати 60 тона трансформаторно масло, а от началото на настоящата година до момента -

26 тона. От началото на 2013 г. щетите от кражби само на трансформаторно масло възлизат на 2.4 млн. лева. След източването на маслото съоръжението става неизползваемо и трябва да се подмени незабавно. В зависимост от типа трансформатор, смяната му струва между 10 и 30 хил. лв., обясняват от ЧЕЗ.

Дружеството напомня, че сигнали за злоупотреби може да се подават на имейл адрес zaklienta@cez.bg, в Центровете за обслужване на клиенти и на денонощната информационна линия на дружеството

0700 10 010.

mediapool.bg