Кламер БГ - Новини: МВнР "извади" секции и извън посолството в Лондон

МВнР "извади" секции и извън посолството в Лондон

България

|
Вт, 20 Май 2014г. 15:13ч.
МВнР "извади" секции и извън посолството в Лондон

Организацията на изборите зад граница върви плавно и засега няма сигнали за съществени проблеми или спънки, коментира говорителят на Министерството на външните работи Ивайло Кашканов.

Както е известно, на предстоящите евроизбори българите в чужбина ще имат възможност да гласуват в рекорден брой секции – общо168, разположени в 35 държави.

В сравнение с миналите избори за Европейски парламент, броят на секциите е три пъти повече. Това превръща вота в изпитание за организаторите от Външно министерство, които традиционно записват по някой гаф.

"Част от колегите и преди са участвали в организацията на избори и имат опит. Надяваме се самият изборен ден да протече всичко плавно", каза Кашканов пред Меdiapopol.

През 2011 година министерството публикува постоянните адреси на 36 000 български граждани в нарушение на Закона за защита на личните данни, преди това бяга загубени изборни книжа. Избирателите пък традиционно се оплакват от лоша организация, дълги опашки, мудна работа, а досега като проблем се изтъкваше и малкият брой секции, в които желаещите могат да отидат да гласуват.

Организациите на българите в чужбина и отделни хора обаче са много активни и оказват непрекъснат натиск, което вече доведе до промени в изборните правила и организацията.

Секции в Лондон и извън българското посолство

Едни от най-сериозните оплаквания досега бяха от Лондон. За тези избори там са предвидени най-много секции от всички други места – 13. Първоначално бе предвидено 11 от тях да бъдат на едно място – в българското посолство.

Посланикът в Лондон Константин Димитров обаче издаде заповед, според която секции ще има освен в посолството, в Тотнъм, Стратфорд, Сътън.

Говорителят Ивайло Кашканов коментира от своя страна, че във Великобритания е направено максималното за отваряне на възможно повече секции.

"Не е лесно осигуряването на помещения, които да отговарят на изискванията. Направено е оптималното. Мобилизирани са всички ресурси в посолството плюс всички служители, които ще бъдат командировани", каза Кашканов.

Указанията на ЦИК са секциите да не бъдат концентрирани в посолствата, а да са разположени така, че да се осигури по - лесен достъп.

Най-много секции ще бъдат разкрити в Испания – 46, следват Великобритания – 25, Франция - 12, Гърция - 11, Германия-10, Кипър - 7. В Турция и в Съединените щати има само по една изборна секция – съответно в Истанбул и в Ню Йорк.

Стефан Манов от Временните обществени съвети на българите в чужбина коментира наскоро пред Дарик, че около 15 000 българи в чужбина са гласували на изборите за Европейски парламент през 2009 г., но заради новата емиграция и повечето открити секции очаква броят на гласувалите да е поне два пъти по-голям.

"Работим с това, което имаме"

В момента командироваме служители от министерството за попълване на места в секционни избирателни комисии в чужбина, каза говорителят на МВнР.

"Целта е във секции ЦИК да има представител или от посолството или консулство в съответната държава или от министерството", уточни той.

Традиционно външно министерство обявява, че не е получило достатъчно средства за организацията на вота, но тази година няма подобни сигнали.

"Ние сме длъжни да се вместим в отпуснатия бюджет. Работим с това, което имаме. Трудно е да се говори в категории като достатъчно или недостатъчно. В рамките на наличните ресурси се прави всичко възможно", коментира Кашканов.

Точните адреси на секциите могат да бъдат открити на страницата на МВнР. Подробна карта на секциите може да бъде открита и на адрес Glasuvam.org.

mediapool.bg