Кламер БГ - Новини: Кандидат за евродепутат на БСП се оказа осъждана във Франция

Кандидат за евродепутат на БСП се оказа осъждана във Франция

България

|
Вт, 20 Май 2014г. 14:37ч.
Кандидат за евродепутат на БСП се оказа осъждана във Франция

Поставената на четвърто избираемо място в листата на "Коалиция за България" Достена Ангелова - Лаверн е получила присъда за извършено престъпление във Франция, съобщи сайтът "Биволь".

Информацията е потвърдена от секретариата на компетентния съд Tribunal de Grande Instance в Страсбург. Достена Ангелова – Лаверн е получила присъдата за укриване (непредставяне в срок) на дете по член 277 от френския Наказателен кодекс. Става дума за деяние, което се квалифицира като "леко престъпление" по френския закон и не става дума за административно наказание.

За "укриване на дете" наказанието във Франция е до една година затвор и глоба до 15 000 евро. Френският съд е постановил за Лаверн глоба от 1000 евро глоба и 1500 евро компенсации за засегнатите.

По този начин се отваря въпросът дали присъдата за Лаверн е съвместима с бъдещия й статут на евродепутат, ако бъде избрана. Според френския закон присъдата по този член се вписва в съдебното досие на лицето за срок от 10 години, освен ако съдът не постанови друго.

Сайтът "Биволь" твърди, че е изпратил запитване, за да получи копие от присъдата, която е прочетена публично.

Държавните служители във Франция трябва да имат чисто съдебно минало, а такова изискване по френския закон има и за евродепутатите от тази страна, припомня "Биволь".

Достена Ангелова – Лаверн влезе в листата на БСП за евровота, след като беше предложена от леви интелектуалци начело с журналиста от "Дума" Александър Симов, който също попадна в листата на БСП.

След публикуването на материала Достена Ангелова - Лаверн се закани да съди авторите на материала. "Това е клевета и лъжа. И аз ще ги съдя. И ако искате да коментирам: това, което искам да кажа и на българите, е, че аз ще бъда евродепутат на хората, които имат нужда от духовна и политическа храна, а не от хората, които искат да се хранят с фекалии", каза Лаверн, цитирана от сайта OFFNews.bg.

mediapool.bg