Кламер БГ - Новини: Църквата се ядоса на чалга клип, заснет в храм

Църквата се ядоса на чалга клип, заснет в храм

България

|
Четв, 17 Ноем 2022г. 17:32ч.
Църквата се ядоса на чалга клип, заснет в храм

Църквата се ядоса на чалга клип, заснет в храм

Софийската митрополия се ядоса на клип на фирма "Пайнер", заснет в параклиса "Петър и Павел" край самоковското село Ковачевци. Песента се казва "Крадена любов". Изпълнителите са Джордан и Лорена. Видеото е пуснато преди две седмици, но църквата реагира едва сега. То е заснето без нейно знание и разрешение.

От Софийската митрополия са възмутени, че певицата е качена на камбанарията на храма в оскъдно облекло. Изпълнителката танцува там и този кадър се повтаря няколко пъти.

Другата сюжетна линия, възмутила клира, е имитация на Тайната вечеря. Както и постоянното представяне на храма наред с "практики по врачуване и предсказване, несъвместими с християнската вяра".

В писмото се посочва, че тези действия демонстрират "еротика непосредствено пред и под кръста на купола" и оскверняват храма. Писмото на митрополията е адресирано до управителя на "Пайнер" Митко Димитров. Той е призован незабавно да прекрати разпространението на видеото.

"Като организация, чийто произведения достигат лесно и бързо директно до подрастващото поколение от млади българи, се очаква да съзнавате и вашата особено важна роля за изграждането у младите на духа на добродетелите вяра, надежда и любов. Тази роля е от основните начала на дейността на Българската православна църква, която всячески се стреми да възпитава подрастващите поколения в духа на тези добродетели. Следва като медия да отчитате това и във вашата дейност и да не допускате тя да бъде възпрепятствана", пишат от митрополията.

Засега от "Пайнер" няма реакция. На сайта си от компанията обаче са похвалили Джордан и Лорена, че с видеоклипа си са "покорили" YouTube. За две седмици видеото има над 1 млн. гледания.

mediapool.bg