Кламер БГ - Новини: Борисов симулира маневри за измъкване на ГЕРБ от коалиция "хартиена бюлетина" с ДПС и БСП

Борисов симулира маневри за измъкване на ГЕРБ от коалиция "хартиена бюлетина" с ДПС и БСП

България

|
Четв, 17 Ноем 2022г. 17:37ч.
Борисов симулира маневри за измъкване на ГЕРБ от коалиция "хартиена бюлетина" с ДПС и БСП

Борисов симулира маневри за измъкване на ГЕРБ от коалиция

Конфликтът между коалиция "хартиена бюлетина" (ГЕРБ-ДПС-БСП) и защитаващите машинното гласуване "Продължаваме промяната" и "Демократична България" се изостри до степен, която прави невъзможни каквито и да е по-нататъшни разговори между партии от тези лагери за бъдещо управление. В четвъртък сутринта, след 18-часово заседание на правната комисия за промените в Изборния кодекс, напрежението се прехвърли в пленарната зала. ПП и ДБ решиха да бойкотират парламента заради промените в изборния закон, най-вече връщането на хартиената бюлетина, което отваря огромна врата за познатите през годините изборни измами.

Усетил, че ГЕРБ все повече се капсулират като партньор на ДПС и БСП, Бойко Борисов даде извънредна пресконференция и нареди на депутатите си да преосмислят подкрепата си за част от спорните промени в Изборния кодекс. Това обаче най-вероятно ще се случи само за по-маловажни поправки – като закриването на обществения съвет към ЦИК, но заден ход за хартиената бюлетина няма да има, коментираха впоследствие депутати от ГЕРБ пред Mediapool.

"Продължаваме промяната" и "Демократична България"

организираха протест под наслов "За честни и свободни избори" в петък, 18 ноември, от 18.30 ч.

"На тъмно върнаха хартията, превърнаха машините в обикновени принтери, отмениха район "Чужбина", максимално затрудниха разкриването на секции зад граница, закриха обществения съвет към ЦИК и т.н.", посочват двете формации в поканата за протеста.

Какво бе прието на 18-часовата правна комисия

Мнозинството на ГЕРБ, ДПС и БСП в правната комисия успя да върне гласуването с хартиена бюлетина, да превърне машините в принтери за бюлетини, не разреши да има електронното дистанционно гласуване и отмени създаването на район "Чужбина". Броят на необходимите заявления за откриване на нови секции зад граница беше увеличен от 40 на 100. Закрит беше общественият съвет към ЦИК, а членовете на ЦИК бяха увеличени от 15 на 25, като хората в него ще се променят в зависимост от всеки парламентарен вот, независимо от мандата им.

По информация на Mediapool ГЕРБ, ДПС и БСП все още не са решили дали още в петък да внесат приетите от правната комисия за окончателно гласуване в пленарната зала или да направят това другата седмица, след като се "уталожат страстите" .

Протест, бойкот и критики

В четвъртък сутринта и от ГЕРБ, и от ДПС призоваха за диалог по промените в Изборния кодекс. Това стана, след като ПП и ДБ обявиха, че ще бойкотират пленарните заседания на парламента, докато не започне окончателното приемане на промените, с които не са съгласни.

"Този наистина изненадващо голям обем от промени е докаран до процедурна точка, в която той е до голяма степен необратим. Трябва да се проведе сериозен разговор без да се фетишизира нито хартията, нито конкретен вид машини. Дайте да обсъдим всички аспекти както се правят големи реформи. От тази гледна точка ние заявяваме, че сме готови да участваме в такъв разговор, но за да може да се случи и да има смисъл, призоваваме г-жа Нинова и група народни представители от БСП, които са вносители, да оттеглят от тях внесения законопроект", призова от парламентарната трибуна съпредседателят на ДБ Христо Иванов в съвместна декларация с ПП.

"Ще има ли наистина диалог, смислен и съдържателен, или ще има просто поредното мнозинство, което ще налага каквото си реши? Последваха след тази безумна нощ призиви и от страна на г-н Карадайъ, и от страна на г-н Борисов за диалог", каза той.

По думите му с решение на НС мандатоносителите могат да оттеглят законопроект, който е приет на първо четене. "Ако искате да разговаряме за Изборния кодекс и да има диалог, сме готови, ако искате да си намерите повод за мнозинство на реванша, ваше право", каза още Христо Иванов.

Какви насоки даде Борисов на депутатите си

В изявление, излъчвано на живо във фейсбук от централата на ГЕРБ, Бойко Борисов заяви, че депутатите от партията му могат да оттеглят подкрепата си за отпадането избирателен район "Чужбина".

Той говори и за възможност ГЕРБ да се откажат от връщането на хартиените бюлетини. Условията, които постави за това, практически дават мотив на ГЕРБ да отстоява връщането на хартията.

"Ние зор за хартиена бюлетина нямаме. Ние искаме справедливост и честност. Упрекът и молбата ми е да не бързат. Нищо не налага такъв драматизъм", обяви той. Часове по-рано депутатите от ГЕРБ, заедно с БСП и ДПС, упорито отказваха да прекратят продължилото цяла нощ заседание на правната комисия, на което трите партии подкрепиха връщането на хартията.

Борисов поиска депутатите му да говорят с ПП и ДБ и "много разумно да направите всичко възможно да гарантирате 100% честността на тези машини". Лидерът на ГЕРБ допълни, че ако ГЕРБ получат пълна гаранция, че машините са сигурни и не могат да бъдат манипулирани, могат да преосмислят позицията си.

"Попитайте и Христо Иванов дали дава гаранция за машините, ако дава - да го докаже. Нямаме повод нито веднъж да ни вкарват в тази хартиена коалиция. Ние сме обещали и на нашите избиратели да могат да гласуват с хартия, така че нека не ни присъединяват", призова Борисов.

От думите му излезе, че ГЕРБ е готова да се откаже от собствената си идея да отпадне избирателния район "Чужбина".

"Район "Чужбина" - оставете го! Когато го вкараха на Разпети Петък преди, те не казаха от кои райони ще взимат депутати. Тези, които живеят и работят за чужди икономики, ли ще избират управлението тук? ДПС ще са най-облагодетелствани от този район, но щом ПП и колегите не разбират това, оставете района, и без това през няколко месеца харчим по 100 милиона за избори", каза Борисов.

Той нареди на депутатите си да се откажат и от друго свое предложение – да бъде закрит общественият съвет към ЦИК, в който влизат неправителствени организации.

"Общественият съвет не само че не трябва да бъде закрит, а напротив - удвоете го. Нека спорът да е там, помолете ЦИК да вкара още хора в този обществен съвет, за да има максимална прозрачност, и възможност на хората, които вярват в НПО, а не в ЦИК, да са сигурни", каза той.

По-късно, вече в парламента, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова повтори заявката на Борисов.

"Всички, които наблюдаваха процеса по вземане на решения в комисията, знаят, че единственото, което се променя при машинното гласуване, е при преброяването. Флашките от машините се заместват от физическо преброяване на фишовете от машините", обясни Атанасова и отхвърли твърденията, че вотът може да бъде манипулиран. "Премахнахме и тъмната стаичка, оставихме само параван, зад който да се гласува", продължи тя.

"По темата за обществените съвети, ние от ГЕРБ отменяме своето предложение и сега предлагаме да се увеличи бройката на техния състав. Темата район "Чужбина" е добре да го оспорваме, но когато имаме ясен отговор от парламентарните сили от къде в България ще бъде отнет мандат, за да го дадем за район "Чужбина". Мандатът на район Чужбина може да бъде равен на трите Софийски района. Направете такова предложение, ГЕРБ може да го подкрепи", каза още Атанасова.

Диалогът на ПП с БСП е блокиран

ПП и ДБ обявиха, че за да има смислен диалог по темата, БСП трябва да оттегли първоначалния проект за връщането на хартията и дебатите да започнат отначало. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова обаче отказа и обяви, че тогава от БСП трябва да изискат оттеглянето на предложението за предоставянето на оръжия за Украйна.

"Няма да влизаме в коалиционни преговори с БСП, независимо с кой мандат, ако решат да подкрепят промените в Изборния кодекс. Това би значело, че казват на своите избиратели: "Ние се връщаме трайно обратно в статуквото, там където цари задкулисието". Демократичната общност няма да разреши задкулисно вотът да бъде подменен", заяви лидерът на ПП Кирил Петков.

Нинова: ПП и ДБ ще са виновни, ако се провали възможността за кабинет

БСП няма да изпълни искането на бившите си партньори ПП и ДБ да оттегли предложенията си за промени в Изборния кодекс, дори ГЕРБ да се откаже от подкрепа за тях, обяви на брифинг в кулоарите на парламента лидерът на партията Корнелия Нинова.

По повод настояването на ПП и ДБ, че ако това не се случи, те няма да водят преговори с БСП за съставяне на кабинет, Нинова коментира:

"Тяхна воля, ние не насилваме никого и не се предлагаме на никого. Но да се знае отсега от българския народ кой ще провали възможността за редовен кабинет, работещ парламент, спокойна зима, социални плащания и гаранции за икономиката. "Продължаваме промяната" и "Демократична България" с тази заявка блокират възможността да продължи промяната на модела, за което се борехме."

Тя определи като "истерична" реакцията на ПП и ДБ за промените в изборния закон, тъй като проблемите пред българското общество сега били съвсем други.

"И тази истерия вече буди все повече съмнения за манипулация на машинния вот. Това не е нормална реакция", каза Нинова по адрес на бившите си коалиционни партньори.

mediapool.bg