Кламер БГ - Новини: Циркът "нова конституция" приключи окончателно

Циркът "нова конституция" приключи окончателно

България

|
Вт, 01 Дек 2020г. 13:22ч.
Циркът "нова конституция" приключи окончателно

Конституционният съд (КС) очаквано отказа да гледа искането на президента Румен Радев, в рамките на което трябваше да се произнесе дали сформираната в парламента от управляващите конституционна комисия противоречи на основния закон. Аргументът е, че ГЕРБ вече гласува за закриването й. Така делото става безпредметно и КС връща на президента искането му. Това е записано в определението на съда.

Очакван финал

Това е последната стъпка от цирка "нова конституция", организиран от управляващите. Приемането на нов основен закон бе лансирано от премиера Бойко Борисов през лятото в пика на антиправителствените протести. Той обеща да подаде оставка в деня, в който парламентът вземе решение за свикване на Велико народно събрание, което пък да приеме нова конституция. Още тогава стана ясно, че ВНС няма да има, тъй като за него са нужни над 160 депутатски гласа, а БСП и ДПС обявиха, че няма да подкрепят идеята.

Въпреки това от ГЕРБ продължиха с процедурата, като непрекъснато отричаха, че целта им е да спечелят време, в което антиправителственото недоволство да отслабне и кабинетът да изкара мандата си.

Мъртвородената комисия

За да събира предложения за новата си конституция ГЕРБ сформира комисията. В нея отново нямаше участие на опозицията. За председател бе избрана Десислава Атанасова, а членовете бяха от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" на Веселин Марешки. Комисията така и не заработи.

Междувременно обаче президентът Румен Радев сезира КС с искане комисията да бъде обявена за противоконституционна. Аргументът му бе, че предложения за промени в проект за конституция могат да се правят само от ВНС, а не от комисия и така се изземват правомощия.

КС образува дело, но през това време ГЕРБ се разбързаха и вкараха в дневния ред предложението за свикване на ВНС. Очаквано, то бе отхвърлено. След това комисията бе закрита.

"Конституционният съд намира, че отмяната на оспореното решение - предмет на конституционното дело, води до отпадане на предмета, както и на правния интерес от разглеждането на искането по същество", пише в определението на КС.

Конституцията на прокурора

Предлаганата от ГЕРБ нова конституция бе почти едно към едно действащата. Имаше обаче някои скандални решения. Едно от тях бе на прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет, доминирана от главния прокурор, да се даде правото на законодателна инциатива. На практика това щеше да означава увеличаване на правомощията на шефа на държавното обвинение, т.е. тъкмо обратното на това, за което призовават от години редица европейски институции. ГЕРБ все пак се отказа от тази идея.

По-малко от четири месеца, след като премиерът Борисов обяви, че иска с новия основен закон да направи "рестарт на държавата", всичко приключи безславно. Но той запази поста си.

mediapool.bg