Кламер БГ - Новини: Епидемията в съдебната система се разраства

Епидемията в съдебната система се разраства

България

|
Вт, 01 Дек 2020г. 14:46ч.
Епидемията в съдебната система се разраства

Епидемията в съдилищата се разраства, показват данните, които всяка седмица се изнасят от Висшия съдебен съвет (ВСС). Общо 74 съдии и 163 служители са с Covid-19, а под карантина са 50 съдии и 92 служители. Преди седмица заразените бяха 66 съдии, а поставените под карантина само 30 съдии.

Преди седмица шефовете на двете най-големи съдилища в страната – Софийския градски и Софийския районен съд, предоставиха възможност на съдии да преценят дали да отсрочват делата си. Идеята на ВСС беше това да се прави от шефовете на съдилищата при наличието на твърде много заразени магистрати и служители.

Решението на председателите на софийските съдилища предизвика спор във ВСС. Част от членовете на Съдийската колегия одобриха делегирането на правомощия на самите съдии, а други – не.

Даниела Марчева обясни, че подходът в градския и районния съд в София е гъвкав. Според него той може да се приложи в цялата страната, защото всеки съдия може да прецени дали е в състояние да се яви в зала.

"Нека призовем колегите, които не се чувстват добре, да отлагат заседания и да не идват в зала", каза Марчева.

Атанаска Дишева не се съгласи с колежката си, защото законът не дава възможност всеки съдия по своя преценка да отлага дела. Тя обясни, че така страните по делата са държани в състояние на правна несигурност.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов беше на страната на Дишева. Според него, ако съдията отложи делото по неподходящ начин, това накрая може да доведе до струпване на хора в съдебната сграда. В крайна сметка ВСС не взе изрично гласуване по този въпрос.

Съдийската колегия обсъдиха и сигнала на адвокат Емилия Недева, който засяга Съдебната палата в Пловдив. Там са настанени районният, окръжният и апелативният съд в града, а предпазните мерки просто не се спазват. Известният наказателен адвокат иска ВСС да упражнява контрол върху съдилищата по изпълнението на мерките.

От дебата и по тази тема нищо не произлезе. Лозан Панов обясни, че е сезиран от Наказателната колегия в собствения му съд, че и в софийската Съдебна палата мерките не се изпълняват. Повечето от членовете на ВСС коментираха, че съдебният съвет не може да направи нищо по въпроса.

mediapool.bg