Кламер БГ - Новини: Цигарената контрабанда намалява още в пандемията

Цигарената контрабанда намалява още в пандемията

България

|
Пет, 26 Март 2021г. 13:43ч.
Цигарената контрабанда намалява още в пандемията

Незаконната търговия с цигари в България продължава да намалява в условията на Covid пандемията, сочат данните за 2020 г. на петте големи тютюневи компании, обединени в инициативата срещу контрабандата, които следят за употребата на нелегални цигари от 2007 г.

Миналата година завършва с 2.5 на сто дял на незаконните продажби на цигари, докато година по-рано те са били 3.1 процента. В първото тримесечие на миналата година е отчетено най-ниското ниво на контрабанда досега – 1.8 на сто, но вероятно това се дължи на почти пълното спиране през март на пътуванията между населените места заради мерките срещу коронавируса. През второто тримесечие делът на нелегалните цигари се повишава до 2.6 процента, за да падне на 2.3% в края на септември и да приключи 2020 г. на ниво от 2.5 на сто.

Данните от изследването за ниския дял на контрабанда се потвърждават и от данните за приходите от акциз и обема на обложените с данъци легално продадени цигари в страната през 2020 г., посочват от Инициативата срещу незаконната търговия с цигари. Тези постъпления са рекордните около 2.8 млрд. лв. и са 52% от общите постъпления от акцизи от всички акцизни стоки.

Запазва се обаче устойчивата тенденция на черния пазар да се фалшифицират известни международни марки, да се продават цигари, предназначени за безмитна търговия, както и да се продават illicit whites (марки без аналог на легалния пазар, които са създадени единствено с цел незаконно разпространение). Другото съществено е, че едни и същи марки остават водещи на незаконния пазар.

Резултатите от извадка от 20 града показват, че в Благоевград и Перник изобщо не се потребяват незаконни цигари през последното тримесечие от 2020 г. Плевен, Видин и Варна обаче са с най-висока контрабанда.

Доста е динамично положението в Свиленград, като през третото тримесечие на 2020 г. нивото на нелегалната търговия е било 23%, а в края на годината спада на 2%.

Данните бяха представени и на премиера Бойко Борисов, който поздрави служителите на МВР, митниците, НАП и прокуратурата за постигнатите резултати, които усреднени за годината са 2.3 на сто дял на контрабандата.

Борисов, който е в предизборна кампания, напомни, че в началото на първия му мандат като министър-председател (през 2009 г.) делът на контрабандните цигари е бил над 34 % от пазара.

"Всички тези пари са отивали в тези, които най-много говорят в момента. Сега влизат в бюджета и затова можем да осигурим средства за хората на първа линия в борбата срещу COVID-19, за безплатни лекарства и за безплатно ваксиниране, струващо десетки милиони", каза министър-председателят.

По думите му осигурените от правителството в пандемията пари за пенсионерите и болниците идват "от битката с контрабандата и корупцията".

Според Борисов преди четири години, при служебното правителство, само за около месец със 100 млн. лв. държавата е била ощетена чрез скока на контрабандата.

mediapool.bg