Кламер БГ - Новини: Военни полицаи отишли да пият кафе и изпуснали "резидента"

Военни полицаи отишли да пият кафе и изпуснали "резидента"

България

|
Пет, 26 Март 2021г. 17:50ч.
Военни полицаи отишли да пият кафе и изпуснали "резидента"

Част от военните полицаи, които трябвало да задържат смятания от прокуратурата за шеф на шпионската мрежа в полза на Русия Иван Илиев, наречен от прокуратурата "резидента", отишли да пият кафе и така му дали възможност да избяга. По-късно той е бил хванат при руското посолство в София, съобщи Българската национална телевизия (БНТ), позовавайки се на източници от разследването.

Според тях за групата на "Военна полиция" е отговарял бившият шеф на службата Борислав Сертов, който в началото на година напусна поста, тъй като предстои да замине за военен аташе в Москва.

Разследващите имат съмнения, че това пиене на кафе не е било случайно, твърдят източниците на БНТ.

В петък бе съобщено, че Агенцията за държавна финансова инспекция е влязла във Военна полиция, за да проверява законосъобразността на разходите по времето, когато шеф на структурата е бил бригаден генерал Борислав Сертов.

Дали тази проверка е свързана с "неслучайното" пиене на кафе и изпускането на Илиев, не е ясно. Не е ясно е как ще приключи течащата в момента процедура по изпращането на ген. Сертов в Москва.

Обвинените се наговаряли в ареста

В петък Военно-апелативният съд остави за постоянно в ареста обвинения в шпионаж полк. Петър Петров, зам-началник на бюджетната дирекция в Министерството на отбраната, началника на класифицираната регистратура на Народното събрание Любомир Медаров и Димитър Влахов, служител на Военното разузнаване.

Военната прокуратура е внесла четири нови тома доказателства в съда Два от томовете са със секретни материали, намерени по време на обиските. Другите два са разпити на свидетели.

От тях става ясно, че в ареста обвиняемите са се уговаряли кой какви обяснения да даде, за да манипулират разследването и да обяснят намерените у тях секретни документи, съобщи БНТ.

Адвокатът на Петров заяви пред медиите, че в материалите, събрани към момента по делото, във връзка с неговия клиент, Русия не се споменава. По думите му по това дело не е изяснен предметът на престъплението, а именно дали представлява държавна тайна информацията, която се твърди, че полк. Петров е събирал.

Среща в ГРУ

Т.нар. "резидент" и сочен за ръководител на групата бивш шеф във Военното разузнаване Иван Илиев (74 години) и неговата съпруга Галина са се запознали в ГРУ (Главно разузнавателно управление на Русия), когато той е бил на обучение там.

66-годишната Галина Илиева е обучаване в съветските разузнавателни служби.

Сестрата на Галина Илиева пък била личната секретарка на Рем Вяхирев, съобщи БНТ.

Според обвинението именно съпругата на "резидента" е предавала информация в руското посолство.

Доклади на ДАНС и разузнаването

От новите доказателства става ясно, че шефът на секретното деловодство в парламента Любомир Медаров е редовно е преснимал доклади на ДАНС и разузнаването, които са били предвидени сама за президента, премиера и председателя на парламента, твърди БНТ.

Преди седмица шестима души бяха задържани за шпиониране в полза на Русия. Един направи самопризнания и беше пуснат под парична гаранция.

Останалите петима военният съд остави за постоянно в ареста, сега част от тях искат промяна на мярката в по-лека.

След арестите България обяви двама руски дипломати за персона нон грата.

[div class='center_orange']Какво се знае за шпионския скандал?

Задържани са шестима българи, които според прокуратурата са предавали класифицирана информация на Русия. Зарафи аферата България обяви двама руски дипломати за персона нон грата. Т.нар "резидента" бивш шеф във военното разузнаване Иван Илиев е бил начело на групата. Според прокуратурата съпругата му съпругата му Галина Илиева е предавала събраната информация на руското посолство. Част от групата е и началникът на регистратурата за класифицирана информация в Народното събрание Любомир Медаров, също бивш служител на военното разузнаване. Другите трима обвиняеми са действащи служители на Министерството на отбраната (МО). Един от тях е зам.-началникът на бюджетната дирекция в МО полк. Петър Петков. Oбвиняем е и Димитър Влахов, офицер от военното разузнаване. Знае се, че един от групата е "пропял".[class='center_orange' div]

"Неспособни български политици се възползват от антируската конюнктура на Запад"

В петък говорителката на руското външно министерство Мария Захарова коментира, че изгонването им безспорно е удар по двустранните отношения, коментира говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

По време на редовния си седмичен брифинг Захарова посочи, че поради неспособността си да създадат позитивен дневен ред, някои български политици просто се възползват от антируската конюнктура на Запад.

"Българските граждани трябва да попитат тези така наречени политици: Не ви ли се струва, че вие, влошавайки двустранните отношения с Русия, не ни носите никаква полза, макар и да заявявате, че сте политици, които работят за благото на българския народ?", заяви Захарова, цитирана от БНР.

Тя допълни, че не на думи, а на практика, Русия е потвърдила ролята си на отговорен и надежден партньор на София по редица големи икономически проекти.

Кампанията за борба с т. нар. руски шпиони в България е натрапена на София отвън, каза Захарова.

"Не мога да не се съглася, че доколкото това не отговаря на интересите на българския народ, зад това най-вероятно стои насърчаване на подобни стъпки и действия отвън. Защото е невъзможно нещо подобно да се обясни с коренните, националните естествени интереси на България", каза тя на брифинг.

След като прокуратурата обяви "безпрецедентното" разбиване на шпионска група в полза на Русия, Външно министерство обяви за персона нон грата двама руски дипломати.

Единият от тях вече напусна страната, а другият ще го последва по-късно, тъй като се е заразил с коронавирус.

Според БНТ обявените за персона нон грата са секретарите на посолството на Русия у нас – Максим Рибкин и Александър Зинкин.

Очаква се Русия да предприеме огледални мерки, каквато е дипломатическата практика.

mediapool.bg