Кламер БГ - Новини: Цветозар Томов: Може да се стигне до конституционна криза

Цветозар Томов: Може да се стигне до конституционна криза

България

|
Пет, 26 Март 2021г. 19:33ч.
Цветозар Томов: Може да се стигне до конституционна криза

Социологът и бивш член на ЦИК Цветозар Томов определи като предизвестен скандал очаквания хаос заради сложните изборни протоколи на предстоящите избори.

"В основата на този скандал е обстоятелството, че беше прието безумното решение да се гласува едновременно с машини и с хартиени бюлетини в над 9000 секции в страната. Усложнените протоколи са за тези секции", каза той пред БНР.

В началото на тази седмица "Информационно обслужване" обяви, че няма да може да обработи резултатите в законоустановения срок, защото трябва да се сметнат над 10 млн. числа дори при безупречно попълнени протоколи. Това се дължи както на многото данни в протокола, така и на многото машини, с които ще се гласува. Членове на секционни комисии също предупредиха, че се очакват грешки в протоколите заради необходимостта да се събират толкова много числа. Документът пък се очаква да бъде дълъг около 20 страници формат А3.

До гласуването и с машини, и с хартия в толкова много секции се се стигна след внесени от ГЕРБ промени в Изборния кодекс миналата година. https://www.mediapool.bg/sled-prodalzhitelni-skandali-upravlyavashtite-otlozhiha-priemaneto-na-promenite-v-ik-news312124.html

Според Томов още когато е бил приет този модел на гласуване е можело да бъде установена тази трудност.

"Сега не може да се намери решение, което да облекчи в достатъчна степен работата на секционните избирателни комисии и да се изпълнят изискванията на Изборния кодекс те да събират резултатите от машинното и хартиено гласуване", посочи той.

По думите на Томов главният виновник за този хаос е парламентът, който е оставил Изборния кодекс "в насипно състояние в условията на пандемия".

Социологът и бивш член на ЦИК допусна, че може да се стигне до конституционна криза след изборите.

"Не само заради неспазването на срока за обработка на резултатите и множеството грешки, които ще бъдат допуснати при тази обработка. Много по-сериозно е обстоятелството, че броят на карантинираните в страната на 4 април ще бъде огромен и повечето от тях няма да имат възможност да упражнят конституционното си право да участват в изборите", каза Томов.

Проблемът с карантинираните

Според конституцията пълнолетните българи, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода, имат право да гласуват. Хората, поставени под задължителна изолация, обаче нямат право да излизат от мястото, в което са карантинирани. Част от тях със сигурност няма да имат възможност да гласуват, дори да искат. Сред причините е и срокът за заявяването на подвижна секция, от която изпадат съвсем прясно диагностицираните с Covid-19

Въпреки че пандемията продължава повече от година, управляващите до началото на 2020 г. не се бяха сетили да решат въпроса с гласуването на изолираните.

През януари ГЕРБ и "Обединени патриоти" все пак направиха законодатели промени, за да дадат възможност изолираните да гласуват с подвижна урна. Никога досега обаче мобилните секции не се обслужвали толкова много хора.

"Никога досега не са създавани подвижни секции, чрез които да гласуват повече от 5-6000 души. Могат максимум 10 000 – 15 000 да станат,.Аз съм готов да се обзаложа с всеки, че повече от 15 000 по този начин няма да гласуват. Но това ще бъде 10 на сто от хората (бел.ред- карантинирани), които имат право да гласуват", каза Томов.

Още при приемането на мобилните секции за изолирани беше ясно и друго – заразилите се в последните три дни преди изборите няма да имат възможно да подадат заявление за гласуване с мобилна секция.

По-рано тази седмица говорителят на ЦИК Димитър Димитров призна и за друг проблем - на места в страната може и да няма мобилни секции за карантинирани. "Много малко хора желаят, да не кажа в някои райони въобще не желаят, да участват в мобилните секции, които ще посещават Covid изолирани. Да не кажа, че на места няма да има такива мобилни секции", посочи той. https://www.mediapool.bg/na-mesta-mozhe-i-da-nyama-podvizhni-sektsii-za-karantinirani-news319790.html

Проблемът вероятно ще бъде в по-малките населени места.

Цветозар Томов изказа хипотеза, при която карантиниран отиде да гласува. "Кой и с какво основание ще го спре? Санкцията за нарушаване на карантина е глоба, не може да е отнемане на правото на вот", каза той.

mediapool.bg