Кламер БГ - Новини: "Това е истински феодализъм". Трябва ли МВР да върне отнетите книжки след решението на КС

"Това е истински феодализъм". Трябва ли МВР да върне отнетите книжки след решението на КС

България

|
Пет, 26 Март 2021г. 13:49ч.
"Това е истински феодализъм". Трябва ли МВР да върне отнетите книжки след решението на КС

МВР няма право да отнема шофьорската заради неплатена глоба. Не може и да спре автомобила от движение. Полицията не може да прави проверки за неплатени глоби по границите. Това на практика следва от решението на Конституционния съд, с което въпросните текстове от Закона за движението по пътищата бяха обявени за противоконституционни.

Така МВР се оказа в доста интересна ситуация – от години ведмоството твърди, че граничните проверки за глоби работят много добре и че събираемостта се е повишила. Въпреки многократните критики, че практиката им не е съвсем законна, от силовото ведомство обясняваха, че това е инструмен за гарантиране на пътната безопасност. И дори когато Върховният административен съд им каза, че трябва да спрат, те направиха точно обратното – тръгнаха да разширяват правомощията на граничната полиция, за да може да проверява за неплатени глоби.

Решението на КС слага точка на всичко това. От МВР засега нямат официална позиция и не казват какво ще правят с шофьорите, чиито книжки са отнели неправомерно.

Една сага

"Това е една сага, която за съжаление продължи доста дълго и стигна чак до КС", заяви пред Mediapool бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.

Съдът бе сезиран от омбудсмана Диана Ковачева и единодушно отмени текстовете. Това не бе изненада с оглед решение по същия казус на Върховния административен съд (ВАС) от миналата есен. Тогава ВАС се произнесе по жалба на гражданка, спряна на гръцката граница. В това решение обаче се говореше само за тамошните гранични пунктове. Заради този детайл МВР прочете аргументите на съда както му бе угодно и не спря проверките по другите граници. Освен това, за да се спаси от бъдещи дела, реши да даде на граничните полицаи правомощие да проверяват за неплатени глоби, тъй като този пропуск също бе изтъкнат от ВАС. А за това, че на практика се ограничава правото на движение, гарантирано от конституцията, вътрешният министър Христо Терзийски каза:

"Ние не го правим с цел някой да го спрем да не отиде на почивка в Гърция, приоритет на МВР е пътната безопасност. Не е за глобите, а целта е глобата да дисциплинира шофьора, така че той да кара много по-спокойно и внимателно".

КС бе на точно обратното мнение. В решението си записа, че неспособността на държавата да събере глобите не е основание да се санкционират гражданите.

Пламен Киров, Снимка: БГНЕС

"Тогава ръководството на МВР трябваше да бъде наясно, че те нямат как да продължат с подобен тип феодални мерки. Това е истински феодализъм, няма какво да се заблуждаваме, по друг начин не можем да го квалифицираме. Да ти ограничат свободата на придвижване, за да те накарат да платиш глоби. Цивилизованите държави имат други начини, но понеже на нас така ни е лесно, смятаме, че всичко администрацията може да си позволи стига да си постигне целите", казва проф. Киров.

По думите му ръководството на МВР е проявило едно упорство, което поставя под въпрос интелигетността им.

"Тези хора могат да не са завършили право, но във всички случаи са завършили академията на МВР. И в тази академия, в първи курс се изучава конституционно право. Там се изучава кои са конституционните права на българските граждани. Но това упорство, което те проявяват, поставя под въпрос тяхната интелигентност", посочи той.

Който платил, платил

Според Киров събраните преди решението на КС глоби не са незаконни. Тъкмо обратното, това е направено по действащ закон. Другият важен е аспект е, че конституционните съдии не казват, че държавата не трябва да събира дължимото, а трябва да го прави по законен начин.

"Не е тайна, че има хора, които се разхождат по пътищата с по 1000-1500 лв. глоби към фиска. Няма такава държава, която да си позволи гражданите, след като им е наложено наказание – глоба за извършено нарушение, просто ей така да се покрият с давност. Държавата ще ги търси, но става въпрос да намери такъв начин, че да не нарушава конституционни права на гражданите", казва той.

Киров е категоричен, че МВР трябва да върне книжките на хората, които още не са си платили глобите, защото на практика те са санкционирани по противоконституционен текст от закона. Дължимото трябва да бъде платено, защото то е наложено за друго нарушение, но документът трябва да бъде върнат. От МВР засега не са казали дали ще го направят.

А сега накъде?

По закон последиците от отмяната на закона като противоконституционен трябва да бъдат уредени от парламента. Такъв към момента няма и за промяна и евентуален нов механизъм за по-лесно събиране на глобите може да се мисли в следващия мандат. Междувременно отмененият закон не трябва да се прилага.

mediapool.bg