Кламер БГ - Новини: Цветан Цветанов: Борисов се е срещал с руснаци от забранителния списък

Цветан Цветанов: Борисов се е срещал с руснаци от забранителния списък

България

|
Вт, 05 Юли 2022г. 21:28ч.
Цветан Цветанов: Борисов се е срещал с руснаци от забранителния списък

Цветан Цветанов, Снимка: Архив

Министри от правителството на Бойко Борисов - Теменужка Петкова и Томислав Дончев, както и самият Борисов са провеждали срещи с хора от забранителен списък на Европейската комисия – руснаци, които са прокарвали пътната карта за Турски поток. Това обяви в интервю за бТВ бившият вицепремиер и министър на вътрешните работи, както и един от най-близките хора до Борисов в миналото Цветан Цветанов.

Той коментира въпроса дали по време на управлението на ГЕРБ е имало данни за български граждани, които са спонсорирани от Русия, за да разпространяват руската пропаганда у нас – практика, която бе обявена през уикенда от говорителя на кабинета в оставка Лена Бориславова.

"Имаше данни. И ако се върнем на докладите, които минаваха пред парламента, точно на разузнаването докладите бяха най-смислени и алармираха за руското влияние в България. Ние имахме управления, в които висшето ръководство на държавата прокарваше руските интереси. Турски поток е много ясен пример за това", каза Цветанов.

На бележка на водещата, че в случая става въпрос за управление, в което той е участвал, Цветанов заяви, че това са част от различията, които той е имал с ръководството на партията към тогавашния момент.

"Понеже чуваме, че в Европа в периода, когато се работеше нормално с Русия, имаше балансирана политика и се визират канцлера Меркел и други, искам да кажа, че никога досега никой от тези европейски политици или част от неговия екип не е провеждал срещи с хора от забранителния списък на Европейската комисия", добави Цветанов.

Той посочи и имената на руските представители – Воробьов и Вабаков, с които са се срещали представителите на българското правителство. "Теменужка Петкова, Бойко Борисов, Томислав Дончев. Те са се срещали с хора, част от забранителния списък на ЕК – руски лица, които са били част от прокарването на това, което Теменужка Петкова реализира с подписването на пътната карта на "Турски поток", каза бившият втори в партията.

Цветанов припомни, че въпросната пътна карта, подписана от Теменужка Петкова в Санкт Петербург, бе обявена за "изгубена" и така и не бе намерена нито в деловодството, нито в архивите на министерството на енергетиката.

В края на разговора той призна, че е знаел за тези срещи, докато е бил в управлението и е водил множество разговори по този въпрос с Бойко Борисов.

mediapool.bg