Кламер БГ - Новини: Блокирани са 890 000 долара за руското посолство в София

Блокирани са 890 000 долара за руското посолство в София

България

|
Ср, 06 Юли 2022г. 13:53ч.
Блокирани са 890 000 долара за руското посолство в София

Блокирани са 890 000 долара за руското посолство в София

Блокирани са банкови преводи за 890 000 долара от Русия към руското посолство в България, стана ясно от думите на вицепремиера и финансов министър Асен Василев в сряда. Парите са за заплати на персонала на посолството.

Василев обяви, че става дума за автоматично прилагане на санкциите на ЕС, както и че няма изрични действия на българската държава.

Преди това лидерът на групата на ИТН в парламента Тошко Йорданов съобщи, че става дума за запор на банкови сметки, което засега не се потвърждава. Депутатът каза в кулоарите на парламента, че Министерство на финансите е спряло парите на Руското посолство в България.

“Има и български пари в Русия, на нашите дипломати, които руснаците също могат да блокират“, каза Йорданов. Според него "това минава всякакви граници на глупостта, защото това няма връзка с това, че ние сме враждебни държави“.

“Ние нямаме скъсани дипломатически отношения още“, каза Йорданов. Преди това ИТН се обяви и против изгонването на 70 дипломати и служители на руското посолство, защото не е направено по правилата и рискува отношенията на България с Русия.

“Няма запорирани сметки, няма изрични действия, направени от българската държава, това е автоматично действие по силата на санкциите, наложени от Европейския съюз“, каза вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев.

По думите му действително са спрени преводите, но няма запори, наложени от българската държава.

“Дерогацията (изключението от правилата за паричния превод) се консултира с ЕК. Когато получим становище дали трябва да се отменят санкциите за този конкретен превод - те твърдят, че преводът е за заплати на стойност 890 хиляди долара. Когато получим становище и дали да се даде дерогация, съответно ще предприемем мерките“, каза той.

mediapool.bg