Кламер БГ - Новини: Цацаров е отказал да съдейства за разкриване на истината за ЦУМ-гейт

Цацаров е отказал да съдейства за разкриване на истината за ЦУМ-гейт

България

|
Ср, 09 Дек 2020г. 16:13ч.
Цацаров е отказал да съдейства за разкриване на истината за ЦУМ-гейт

Бившият главен прокурор Сотир Цацаров напълно е отказал да съдейства за разкриването на обективната истина по скандала ЦУМ-гейт, гръмнал в началото на април 2017 г.. Това става ясно от документите по извършената проверка на съдебния инспекторат, с които Mediapool разполага. Делото за достъп до информацията бе спечелено от гражданския активист Николай Неделчев.

Докладът на инспектората за ЦУМ-гейт в началото на месец юли 2017 година. Негов автор е инспектор Игнат Георгиев, който изрично посочва, че тогавашният главен прокурор е отказал да се яви на поканата за изслушване. Цацаров отказва да изпрати и писмена позиция. Съдебният инспекторат е унизен и принуден да използва позиция на главния прокурор, публикувана на сайта на държавното обвинение.

Замесеният в аферата бизнесмен и член на националното ръководство на БСП Георги Гергов също е отказал да изпрати своето обяснение. Единствено бизнесменът и издател на вестник "Сега" Сашо Дончев се озовава и преразказва твърденията си, които вече са станали вече публично известни.

Съдебният инспекторат прави заключение, че доказателствата по случая не са достатъчни, за да се установи какво тримата действително са си говорили.

"Твърденията на г-н Дончев съдържат намеци за нерегламентирано поведение от страна на г-н Цацаров, но остават изолирани и неподкрепени с каквито и да е доказателства. В официалната позиция на главния прокурор се посочва, че по време на срещата до главния прокурор е отправено искане да упражни влияние по тещуща проверка с предмет дейността на независим регулатор, което е било категорично отклонено", се казва в доклада на инспектората, което се отрича от Сашо Дончев.

Докладът от т.нар. проверка не може да установи по чия инициатива е била срещата в ЦУМ, нито дори факта дали е била проведена.

"Затова ИВСС (съдебният инспекторат) не може категорично да установи дали поведението на Цацаров е в разрез с утвърдените в обществото разбирания за благоприличие и дали действията му компрометират честта на магистратите в професията и обществото, дали са действия, накърняващи престижа на съдебната власт", пише в доклада.

Инспектор Георгиев припомня, че няма забрана за магистратите да се срещат с бизнесмени. Съмнителен е изводът му, че самата среща не е укорима, нито, че е накърнила престижа на съдебната власт.

Пред колегите си инспектори Игнат Георгиев е обяснил, че участниците в срещата са били попитани кой е бил инициато, но само Сашо Дончев е отговорил. Накрая съдебните инспектори решават да прекратят случая единодушно, а институцията повече от три години крие тази информация от медиите.

Аферата ЦУМ-гейт бе жив пример за натиск на главния прокурор върху издател на независима медиа. Червеният бизнесмен Георги Гергов е бил домакин на среща в частния му офис (намиращ се в ЦУМ) между Сашо Дончев и обвинител № Сотир Цацаров. Както разказа тогава Дончев, Цацаров го е питал за съдържанието на вестник "Сега" и карикатурите на Христо Комарницки в него, както и дали финансира партия "Да, България" и защо го прави, след като има хубав бизнес. Освен това според Дончев Цацаров го е попитал: "Нима се съмнявате, че вашите телефони и комуникации са под контрол?" Впоследствие главният прокурор категорично отказа да отговаря на въпроси по случая. Тезата му беше, че не се е срещал с подсъдими или криминално проявени лица и че не е нарушил закона.

Казусът с ЦУМ-гейт показва нагледно колко безотчетен и недосегаем може да бъде главният прокурор. През април 2017 година ВСС обслужи Цацаров и отказа да се занимава със скандала, след като главният прокурор отказа да се обяснява и пред кадровия орган на съдебната власт. Тогава ВСС влезе в разрез със собствената си практика за проверка на подобни случаи. Съдебният съвет извърши, макар и формална, проверка на "Яневагейт", преди почти десет години бе проверен и скандалът със съдебно-политическия лобист Красьо Черния. Върху ЦУМ-гейт бе спуснато пълно затъмнение, а нежеланието на Цацаров да говори за срещата бе очевидно.

Пред ВСС Цацаров потвърди, че е присъствал на срещата с Георги Гергов и Сашо Дончев. Според него скандалът бил "сценарий". По-късно той не отрича, че са близки познати с Гергов по пловдивска линия.

До скандала ЦУМ-гейт се стигна, след като бизнесменът и издател на критичния към властта вестник "Сега" Сашо Дончев обяви, че срещата е била организирана от Гергов и проведена в неговия офис в ЦУМ по инициатива на Цацаров. Главният прокурор после обяви, че не той, а Дончев е инициатор на срещата, на която се опитал да окаже натиск във връзка с проверка, засягаща компанията му "Овергаз". Двете тези очевидно няма да бъдат подложени на безпристрастна проверка, включително дали Сашо Дончев е бил подслушван.

Цацаров обясняваше, че Гергов и Дончев не са обвиняеми и не са подсъдими, но след това се разбра, че прокуратурата проявява определен интерес към дейността на техните фирми.

Мнозина са забравили, че преди това заседание на ВСС за ЦУМ-гейт десетина високи здрави момчета с маски на лицата се появиха пред сграда и държаха в ръцете си кървави агнешки главички. Това бе откровена заплаха към шестимата членове на ВСС, които си позволиха да внесат предложението за проверка на Сотир Цацаров.

По-рано в същата стилистика районът около ВСС осъмна с разлепените некролози на още живия тогава Камен Ситнилски, който бе опозиция на Цацаров в съвета. По-късно Ситнилски бе незаконно отстранен от ВСС, а след това и почина.

Малко преди края на мандата на Цацаров като главен прокурор управляващата коалиция и ДПС го назначиха за шеф на антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

mediapool.bg