Кламер БГ - Новини: ЦИК тества защитена хартия за бюлетини от машинно гласуване

ЦИК тества защитена хартия за бюлетини от машинно гласуване

България

|
Пон, 23 Ян 2023г. 19:09ч.
ЦИК тества защитена хартия за бюлетини от машинно гласуване

ЦИК тества защитена хартия за бюлетини от машинно гласуване

Централната избирателна комисия (ЦИК) е провела експерименти с различни видове защитена хартия за въведените от т.нар. "хартиена коалиция" (ГЕРБ, ДПС и БСП) "бюлетини за машинно гласуване".

До провеждането на експериментите се стигна след последните промени в Изборния кодекс, с които бяха върнати хартиените бюлетини в големите секции, машинното гласуване беше обезсмислено като устройствата бяха превърнати именно за нов вид хартиени бюлетини.

От ЦИК посочват, че експериментът е преминал успешно. "Целта беше да се провери възможността за машинно гласуване със специализираните устройства за електронно машинно гласуване със защитена хартия, която да съответства на изискванията на Изборния кодекс", съобщават от комисията.

Практическият експеримент се проведе след доставянето на тестови ролки хартия от печатницата на БНБ. Били са предоставени три вида защитена хартия.

Макар експериментът да е преминал успешно, все още стои въпросът кога би могло да бъде отпечатано нужното количество защитена хартия за отпечатваните от машините бюлетини.

Още преди окончателното приемане на поправките в Изборния кодекс, от печатницата на БНБ изпратиха становище до парламентарната комисия по електронно управление. "Сроковете за производството на хартията варират между четири и осем месеца", пише в изпратеното тогава становище. Така още в средата на декември беше ясно, че ако изборите са през март, БНБ не може да отпечата новите "бюлетини от машинно гласуване".

Проблемът с защитената хартия беше посочен и от президента Румен Радев, на когото предстои да разпусне парламента и да насрочи поредни предсрочни парламентарни избори. В събота той посочи, че 26 март не е подходяща дата за избори, защото е получил информация от избирателната комисия, че няма да има осигурена хартия за бюлетините, ако изборите са тогава.

mediapool.bg