Кламер БГ - Новини: БСП върна мандата, Радев ще насрочи нови избори (видео)

БСП върна мандата, Радев ще насрочи нови избори (видео)

България

|
Вт, 24 Ян 2023г. 12:22ч.
БСП върна мандата, Радев ще насрочи нови избори (видео)

БСП върна мандата, Радев ще насрочи нови избори (видео)

БСП върна на президента неизпълнен третия и последен мандат за съставяне на правителство в рамките на 48-ото Народно събрание.

"Направихме всичко необходимо, за да изпълним третия мандат. Изведохме 4 важни задачи за редовно правителство и парламент.Поканихме всички партии на среща. И от тези, които дойдоха, и от тези, които не дойдоха, стана ясно, че няма мнозинство за съставяне на правителство", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на Румен Радев.

Той поздрави социалистите за положените усилия.

Предстои държавният глава да разпусне парламента и да насрочи поредните предсрочни избори. Той ще реши за дата след предстояща по-късно среща с ЦИК, на която иска да получи повече информация за готовността за вота.

Преди дни Радев каза, че 26 март не е подходяща дата за избори, защото е получил информация от ЦИК, че към този момент няма да има осигурена хартия за бюлетините от машинното гласуване.

Във вторник говорителят на ЦИК Цветозар Томов каза, че най-спокойно ще се организират избори на 23 април, но и 2 април е възможна дата.

Социалистите решиха да върнат мандата след провелата се в петък "лидерска среща" между Корнелия Нинова и председателите на ГЕРБ, ДПС и "Български възход". По време на нея бе потвърдено вече известното - БСП няма как да събере нужната подкрепа, за да излъчи редовен кабинет с третия мандат. Все пак председателят на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че е готов да управлява с БСП, но в експертно правителство и не в рамките на този парламент.

Още преди президентът сегашния мандат на социалистите, повечето от останалите формации бяха дали заявка, че не биха подкрепили БСП.

Това е общо четвъртият път, в който социалистите получават трети мандат от Румен Радев и го връщат неизпълнен. Държавният глава пък ще продължи да управлява страната чрез служебния си кабинет още поне няколко месеца.

mediapool.bg