Кламер БГ - Новини: ЦИК обяви 791 секции за гласуване в чужбина

ЦИК обяви 791 секции за гласуване в чужбина

България

|
Съб, 19 Юни 2021г. 13:32ч.
ЦИК обяви 791 секции за гласуване в чужбина

ЦИК обяви 791 секции за гласуване в чужбина

Централната избирателна комисия (ЦИК) одобри списък със страните и местата, в които ще се гласува на парламентарните избори на 11 юли. Българите зад граница ще могат да пуснат бюлетина в 791 избирателни секции в 68 държави по света, което е най-високият брой секции открити досега. Това се дължи на последните поправки в Изборния кодекс, с които падна ограничението за броя на секциите в чужбина. На предните избори имаше ограничение в броя на секциите, въведено от управляващото мнозинство на ГЕРБ и “Патриотите“, което доведе до големи опашки пред някои от изборните секции зад граница.

Сега най-много секции ще има във Великобритания – 135, следвана от Турция – 121, и Германия – 116.

Продължават постъпките на МВнР пред германските власти за разрешение да се открият избирателни секции извън територията на дипломатическите и консулски представителства. Поради това, че към момента такова разрешение все още няма, тези избирателни секции се обявяват в настоящото решение на ЦИК под условие и няма да има възможност да бъдат открити, ако до 30 юни 2021 г. германските власти не дадат разрешение.

Останалите страни с повече места за гласуване са Испания (67), САЩ (58), Гърция (32), Италия (28).

Държавите, в които България има дипломатическо или консулско представителство, но няма да се разкриват секции заради военни конфликти, сложна епидемична обстановка и тежки ограничителни мерки са Ирак, Сирия, Палестина, Либия, Йемен, Етиопия, Афганистан,Пакистан, Индия, Индонезия, Виетнам, Монголия,Казахстан, Узбекистан.

mediapool.bg