Кламер БГ - Новини: Христо Иванов подаде оставка

Христо Иванов подаде оставка

България

|
Пон, 15 Ноем 2021г. 17:45ч.
Христо Иванов подаде оставка

Христо Иванов подаде оставка

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов подава оставка като председател на партията си "Да, България". Другият съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов обяви, че поема "лична отговорност" и свиква Национално събрание на ДСБ, което да избере председател. Двамата лидери на третата формация от обединението - "Зелено движение", Владислав Панев и Борислав Сандов, също обявиха, че напускат постовете си.

Иванов съобщи решението си с включване във Фейсбук, в което обяви, че поема отговорност за ниския резултат на обединението на провелите се в неделя избори. Изпълнителният съвет на "Да, България" също подава оставка. До избор на ново ръководство от Национална конференция на партията старото ще продължи да изпълнява функциите си.

При 93.28% обработени протоколи ДБ печели едва 6.16%. На изборите през юли формацията събра два пъти повече подкрепа – 12.64%.

"Аз нося отговорност за този резултат. Той е много лош. Той изисква сериозно преосмисляне на курса и вероятно на представителството. Да, вероятно сме разочаровали много избиратели, но никой друг не си поставя за цел да представлява демократичната общност", каза още Иванов.

Той определи резултатите като много сериозен знак от поддръжниците за оттегляне на доверието към обединението.

Иванов подчерта, че трябва да се направи анализ и да се назоват проблемите на формацията, но "Демократична България" като инструмент на демократичната общност трябва да бъде запазен".

Той благодари на другия съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов, който е и лидер на ДСБ, както и на съпредседателите на "Зелено движение" Борислав Сандов и Владислав Панев за мъдростта и отдадеността в общата им работа. "В крайна сметка мисля, че най-голям дял от отговорността се пада на мен за това положение и точно затова аз подавам тази оставка", добави той.

Иванов каза, че още утре ще предложи на Националния съвет на "Да, България" да бъде даден мандат на бъдещата парламентарна група на "Демократична България" да подкрепи мандат на "Продължаваме промяната", с които разговорите веднага да започнат.

Партия "Да, България" беше учредена през 2017 г. от Христо Иванов и досега само той ѝ е бил лидер. Формацията бе официално създадена малко повече от година, след като Иванов подаде оставка от поста на правосъден министър в кабинета "Борисов 2" заради бламираната от ГЕРБ правосъдната реформа. На предсрочните избори през март 2017 г. "Да, България", ДСБ и тогавашният "Реформаторски блок" се явиха отделно останаха под чертата за влизане в парламента. Малко повече от година по-късно се стигна и досегашното обединение между "Да, България", ДСБ, и "Зелено движение".

Атанас Атанасов не каза, че подава оставка, но обяви, че ще свика Национално събрание на ДСБ, което да избере председател и ръководство. Всъщност обаче мандатът на Атанасов като председател на ДСБ изтече през юни и се очакваше преизбирането му да стане с закъснение след изборите, които се проведоха тази неделя.

"Сърдечно благодаря на хората, дали своя глас за "Демократична България", на кандидатите ни в листите, на доброволците и на всички активисти за всеотдайната и безкористна работа. Въпреки положените усилия резултатът ни на тези избори е слаб, за което поемам личната си отговорност", пише Атанасов и след това обявява, че ще свика Национално събрание на ДСБ за избор на председател.

"В трудни моменти като този е необходимо да се прояви устойчивост и национална отговорност. Заедно с другите лидери на Демократична България сме длъжни и ще защитим интересите на избирателите на обединението, което единствено е способно ефективно да отстоява каузите, които изповядваме. То трябва да бъде запазено и развито. Изказвам искрена благодарност на колегите от Председателския съвет на Демократична България за съвместната ни работа. За мен е чест да сме от един отбор", написа още Атанасов.

Съпредседателите на "Зелено движение" Владислав Панев и Борислав Сандов, както и останалите членове на ръководството на партията на партията, също подадоха оставки.

"Поради незадоволителните резултати съпредседателите на Зелено движение Борислав Сандов и Владислав Панев, както и целият Изпълнителен съвет, взехме решението, че имаме моралната и политическа отговорност да подадем оставка и да организираме свикването на Национално събрание и избиране на нови ръководни органи на партията. Демократична България не е цел, а инструмент и за нас е чест да работим с останалите колеги в коалицията. Убедени сме, че бъдещето и целите ни са общи и че заедно можем да реализираме положителна промяна, която да достигне до всеки български гражданин, независимо в коя част на България и света се намира", пише в позиция на ръководството на "Зелено движение".

mediapool.bg