Кламер БГ - Новини: Вариантите за кабинет на ПП: Тройна коалиция със златен пръст или четворен съюз

Вариантите за кабинет на ПП: Тройна коалиция със златен пръст или четворен съюз

България

|
Пон, 15 Ноем 2021г. 19:27ч.
Вариантите за кабинет на ПП: Тройна коалиция със златен пръст или четворен съюз

Кирил Петков, снимка БГНЕС

"Продължаваме промяната" спечели пресрочните парламентарните избори с 25.65% срещу коалицията ГЕРБ-СДС, която има 22.8%. Това показват официалните резултати на ЦИК след преброяването на 99.51% от изборните протоколи в понеделник. Попадането в парламента на крайните националисти "Възраждане" усложни допълнително задачата за съставяне на правителство.

ДПС е трета политическа сила с 12.92%, което се дължи на изключително голямата подкрепа за партията в Турция и ниската избирателна активност в България. На четвърто място за момента е БСП с 10.26%, а пета е "Има такъв народ" с 9.52%.

Шеста политическа сила остава "Демократична България" с 6.34% от гласовете. Проруската националистическа партия "Възраждане" има 4.86%.

Прогнозното разпределение на мандатите при 99.51% преброени протоколи показва, че първата политическа сила "Продължаваме промяната" ще разполага с 69 депутатски места. Това може да се промени, след като ЦИК обяви окончателните резултати и брой мандати, но съществено отклонение едва ли може да се очаква.

ПП спечели изборите с ясна заявка за разграждане на корупционния модел на ГЕРБ и ДПС, започнато още при първото служебно правителство, в което съоснователите на формацията Асен Василев и Кирил Петков бяха служебни министри.

В изборната нощ те потвърдиха решимост за съставяне на правителство, но изрично изключиха преговори с ГЕРБ и ДПС, като към тези две партии със сигурност ще се добави и "Възраждане".

Така победителят в изборите ще бъде тласнат към сложно четирипартийно управление, свързано със сложни преговори и редица компромиси. Ако се случи, то ще е първото в най-новата история на България. Общият брой на депутатите на ПП (69), БСП (27), "Има такъв народ" (24) и "Демократична България" (17) се очаква да бъде около 137 (колко точно, ще се разбере след обявяването на окончателните резултати).

Теоретично е възможна трипартийна коалиция между "Продължаваме промяната", БСП и "Има такъв народ", която по прогнозни данни трябва да има точно 120 народни представители. В този случай някоя от другите партии трябва да бъде уговорена да изиграе ролята на "златния пръст". Тази роля изигра лидерът на "Атака" Волен Сидеров, за да бъде избран кабинетът "Орешарски" с подкрепата на БСП и ДПС през 2013 година.

При провал на първия мандат за съставяне на кабинет, на дневен ред излиза друг сценарий. Още преди изборите неофициално се заговори за евентуална коалиция "на националното спасение", която да формира програмно/експертно правителство с подкрепата на ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН. Тази коалиция би разполагала с комфортно мнозинство от над 140 депутати.

Как точно ще се разиграят картите, предстои да се види.

Кандидат-президентската двойка Румен Радев-Илияна Йотова получава 49.39 на сто от гласовете и ще се яви на балотаж срещу Анастас Герджиков и Невяна Митева, които имат 22.75%.

ПП води в 15 области, ГЕРБ – в 12

Обработените до момента данни в изборите за парламент разместват получените гласове за политическите формации по области.

Първа в 15 области е "Продължаваме промяната". Тя печели в трите столични района, сред които е и лидерският 25-и многомандатен избирателен район. Сред останалите области, в които ПП е първа политическа сила, са Пловдив-град, Русе, Враца, Габрово, Варна, Стара Загора, Хасково, Ямбол.

ГЕРБ-СДС са лидери в 12 области, сред които Благоевград, Видин, Габрово, Кюстендил, Перник, София-област.

Прави впечатление загубата на ГЕРБ в Бургас и 25-и избирателен район в София, които до този момент бяха считани за истински бастиони на партията на Бойко Борисов.

ДПС обира вота в Кърджали, Разград, Търговище и Хасково.

mediapool.bg