Кламер БГ - Новини: Ще се срещнат ли Пеевски и Борисов отново в пленарната зала

Ще се срещнат ли Пеевски и Борисов отново в пленарната зала

България

|
Вт, 16 Ноем 2021г. 09:00ч.
Ще се срещнат ли Пеевски и Борисов отново в пленарната зала

Ще се срещнат ли Пеевски и Борисов отново в пленарната зала

Новият парламент ще е интересен по много причини и една от тях завръщането на депутата от ДПС Делян Пеевски, санкциониран от САЩ по глобалния закон "Магнитски" за "значима корупция".

Решението му да се завърне в политиката стана три месеца след огласяването на санкциите, за които българската прокуратура така и не откри доказателства – ако питате главния прокурор Иван Гешев, той неизменно ще ви отговори, че Пеевски е проверяван, но данни за корупция няма. През лятото Пеевски бе повикан на разпит на ДАНС по повод разкритията от международното журналистическо разследване "Досиетата Пандора" за притежавани от бизнесмена офшрони фирми.

Какво констатираха проверките на ДАНС, данъчните и прочие, засега не е ясно, но Пеевски реши да вземе нещата в свои ръце. И от потенциално обвиняем, да се превърне в обвинител и разобличител на онези, които според него са накарали финансовото министерство на САЩ да го изобличи за корупция. Както разбрахме, този, който дърпа конците на американското правителство, е бизнесменът и издател на "Икономедиа" Иво Прокопиев.

И ако на публиката вече й писна да слуша тези глупости от устата на Пеевски и съпратцийците му в ДПС, то тя трябва да се подготви за още много такива речи от трибуната на новия парламент.

Пеевски проведе показна предизборна кампания, обикаляйки градове и села, беседвайки с народа по площадите. Освен това се срещна с кметове, включително с този на Велико Търново, легитимирайки като сериозна политическа фигура, с неопетнен имидж.

В края на кампанията той получи признание и от лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов. Това стана в интервю, което Борисов даде пред youtube канала "Шибанистан" на Симеон Милков, представящ се като Симо Тека.

"Имаме взаимното си уважение, той е силен и сериозен човек. В живота го е доказал. И не случайно ДПС си го върнаха", коментира Борисов по адрес на Пеевски.

В началото на предизборната кампания Пеевски също се изяви в "Шибанистан", където заяви: "Никакви отношения нямам с Борисов".

Той се зарече да бъде "всеки ден в парламента и каквото имам да разкривам, ще го разкривам всеки ден". "Аз ще бъда постоянно в парламента", подчерта още Пеевски в интервюто пред Симо Тека. Това би било сериозна промяна, защото през последните години посещенията на Пеевски в Народното събрание в качеството му на депутат бяха по-скоро изключение.

На пресконференция в нощта на изборите на 14 юни Бойко Борисов заяви, че този път може да реши да остане в парламента, за разлика от предишните два пъти, когато се отказа от депутатското си място.

При такъв развой на събитията Борисов и Пеевски ще споделят една зала, при това пред очите на останалите депутати, медиите и гражданите – нещо, което не се е случвало от 2013 г. насам, когато Борисов бе лидер на опозиционната партия ГЕРБ и се оплакваше, че бил "мишена" на нов заговор за убийство, този път чрез назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Дори да е имало такава заплаха, тя явно се е разминала, тъй като след това Борисов изкара още два мандата като министър-председател и отношенията му с Пеевски дотолкова потръгнаха, че ескалираха до "значимата корупция", за която политикът от ДПС бе санкциониран това лято.

mediapool.bg