Кламер БГ - Новини: Томислав Дончев: Изборите свършиха, да избягаме от клишетата

Томислав Дончев: Изборите свършиха, да избягаме от клишетата

България

|
Пон, 15 Ноем 2021г. 19:23ч.
Томислав Дончев: Изборите свършиха, да избягаме от клишетата

Томислав Дончев: Изборите свършиха, да избягаме от клишетата

"Ние честно и отговорно сме готови да служим народа и в опозиция. И това е напълно достойно. Качеството на едно управление зависи от това колко силна е опозицията".

Това каза зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев пред бТВ и уточни, че "ако това е ролята, която ни е отредена, ние ще я вършим по най-отговорния начин". Думите му бяха по повод на заявките на първата политическа сила след вота в неделя "Продължаваме промяната", че няма да управлява с ГЕРБ и ДПС. Такава позиция зае и "Демократична България", Ивайло Вълчев от "Има такъв народ" също заяви, че "няма как да разговаряме с ГЕРБ и ДПС".

На въпрос дали ГЕРБ бе подкрепила управлението, без да участва в него, Дончев отговори: "Ние сме управлявали в различни коалиционни формати. За да се носи отговорност, трябва да се знае кой управлява и кой е в опозиция. Когато управлението е в коалиционен формат, доколкото е възможно, да се знае кой за какво отговаря".

"Приемам, че някой не иска да работи с някоя партия, това е напълно разбираемо. Не може обаче да изолираш групи от обществото и да кажеш тези хора, тяхната воля и цели не ни интересуват", коментира той.

Дончев добави, че в годините назад и ГЕРБ е търсила диалог с опозицията, когато "става въпрос за важни решения в страната, да имаме консенсусни решения".

"В този занаят винаги трябва да очакваш неочакваното. Винаги. И да си готов за всякакъв развой на събитията", каза Дончев в отговор на напомняне, че в следизборната нощ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов смяташе, че е формацията му е първа политическа сила, а остана втора след "Продължаваме промяната".

По думите му това, че за втори път ГЕРБ остава на втора позиция "не е никаква тенденция".

Той поздрави бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев за победата и им даде съвет: "Хубаво е в управлението да се влезе с презумпцията, че конституцията и законите важат за всички, не само за тези, които са почтени, а и за другите , например тези, които не са сертифицирано почтени. Законите са за всички, това е добър ход в управлението. Изборите свършиха. Много ми се иска да избягаме от клишетата и малко да влезем в технологията. Пожелавам им четиригодишен мандат".

Зам.-председателят на ГЕРБ каза още, че "жадува" да разбере какво представлява предлаганата съдебна реформа.

"Подкрепата на ГЕРБ за проф. Герджиков е твърда, но се надявам в оставащото малко време той да събере повече подкрепа, включително и такава, която не е свързана с партийния вот. Изборът тук е между интелектуалец и действащия в момента президент, който за съжаление е опасен за демокрацията", заяви още Томислав Дончев.

mediapool.bg